Eurostat: progrese înregistrate de UE în ceea ce privește obiectivele de dezvoltare durabilă
În ultimii 5 ani, Uniunea Europeană a înregistrat progrese în îndeplinirea majorității obiectivelor de dezvoltare durabilă în ultimii cinci ani - arată ultimul raport al Oficiului European de Statistică Eurostat.
Laurențiu Văduva, 31.05.2023, 08:33
Dezvoltarea durabilă se află de mult timp în centrul politicilor europene. Uniunea Europeană s-a angajat pe deplin să pună în aplicare Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și cele 17 obiective adoptate de Organizația Națiunilor Unite în anul 2015.
Publicația la care ne referim acum este a șaptea dintr-o serie de monitorizări anuale lansate de Centrul European de Statistică Eurostat în anul 2017.
Iată principalele constatări:
Uniunea Europeană a înregistrat cele mai mari progrese în direcția asigurării muncii decente și a creșterii economice. Anul trecut, rata de ocupare a forței de muncă în UE a atins un nou record, de 74,6 %, în timp ce rata șomajului de lungă durată a scăzut, de asemenea, la un nou nivel record.
S-au înregistrat progrese în ceea ce privește reducerea sărăciei și îmbunătățirea egalității de gen. Ponderea persoanelor afectate de costurile suplimentare pentru locuință a scăzut din 2015, iar câștigurile salariale ale femeilor se apropie acum de cele ale bărbaților.
S-au înregistrat, de asemenea, progrese la capitolul reducerii inegalităţilor, educația de calitate, promovarea păcii și a securității personale pe teritoriul Uniunii, îmbunătățirea accesului la justiție și a încrederii în instituții.
S-au redus diferențele de venituri dintre păturile bogate și cele sărace. Uniunea este pe drumul cel bun în ceea ce privește îndeplinirea obiectivului conform căruia 45 % din populație ar trebui să aibă studii postliceale.
Viața în Uniunea Europeană a devenit mai sigură în ultimii ani, pentru că rata criminalităţii a scăzut considerabil.
În plus, Uniunea a înregistrat progrese la capitolele sănătate şi bunăstare, în pofida regreselor cauzate de pandemie. S-au făcut progrese și în ceea ce privește inovarea și infrastructura.
Progrese moderate există la capitolele tendințelor de consum şi producţie responsabile, orașe și comunități durabile, sănătatea mediului subacvatic, combaterea foametei, apa curată, salubritatea, precum şi energia accesibilă şi curată.
Se preconizează progrese şi în ceea ce privește acțiunile climatice, viața terestră şi parteneriatele globale, pe măsură ce statele membre vor aplica deciziile privind obiectivele de mediu.
În ceea ce privește viața pe uscat, Uniunea continuă să se confrunte cu scăderi constante ale populațiilor de păsări comune și de fluturi de câmp.
În ceea ce privește parteneriatele pentru obiective, tendința reflectă creșterea datoriei publice ca urmare a crizei provocate de pandemia de COVID-19.