Eurostat: în Uniunea Europeană se construiesc tot mai puţine imobile
Uniunea Europeană înregistrează, pentru al doilea an consecutiv, o scădere a numărului de imobile nou construite, arată cele mai recente date publicate de Eurostat.
Mira Gomboș, 06.06.2023, 15:54
Cifrele pentru anii 2021 şi 2022 arată o scădere a suprafeţelor pe care s-a construit în ţările Uniunii Europene, iar principala cauză este considerată pandemia de Covid 19, care a afectat multe sectoare economice. Datele Eurostat, care iau în considerare numărul de autorizații de construire și suprafețele pentru care s-au cerut astfel de aprobări, arată că, în 2022, în Uniunea Europeană s-a construit cu 5 procente mai puțin decât în anul anterior, an care şi el înregistrase o scădere cu 15 procente. Traduse în cifre privind suprafața construită, aceste procente arată că anul trecut a fost înregistrat un regres de 18 milioane de metri pătrați față de 2021 în ceea ce priveşte construcţiile noi. Dacă ne raportăm la perioada 2015-2019, când numărul autorizațiilor a crescut constant cu 6 procente în fiecare an, la fel ca și suprafața construită aferentă, procentele care indică scăderea numărului de imobile nou construite, dar şi a suprafeţei acestora sunt şi mai mari.
Există însă şi ţări unde sectorul imobiliar a continuat să crească. Datele Eurostat arată că România, Slovenia şi Portugalia au fost statele membre cu cea mai importantă creştere. Astfel, cele mai mari creşteri ale lucrărilor de construcţii în luna martie, spre exemplu, s-au înregistrat în România (4,1%), Slovenia (3,2%) şi Portugalia (1,6%), iar cele mai semnificative scăderi au fost în Austria (minus 10,9%), Slovacia (minus 10,3%) şi Germania (minus 4,6%).
În ceea ce priveşte costurile producţiei industriale, conform celor mai recente informaţii publicate de Oficiul European de Statistică, preţurile produselor care ies din fabrici au scăzut cu 2,9% în Uniunea Europeană şi cu 3,2% în zona euro, în aprilie, comparativ cu martie, când s-a înregistrat un declin de 1,3% atât în UE, cât şi în zona euro. Eurostat precizează că în aprilie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de o scădere cu aproape 9 procente a costurilor energiei.