Eurostat – creştere economică, şomaj, inflaţie
Economia europeană se comportă bine, chiar dacă se înregistrează o creştere mai lentă decât în ultimii ani.
Daniela Coman, 06.11.2018, 11:33
Economia europeană se comportă bine, chiar dacă se înregistrează o creştere mai lentă decât în ultimii ani.
Cea mai bună veste pe care o dă EUROSTAT este că veniturile europenilor au crescut uşor, atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană, în ansamblu. Potrivit datelor aferente trimestrului doi al acestui an, gospodăriile au avut un venit cu 0,4 la sută mai mare şi au consumat cu 0,3 la sută mai mult decât în primul trimestru. Iar economia europenă îşi menţine rata de creştere uşoară, după cum a explicat unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene, Christian Spahr: Cifrele publicate de EUROSTAT indică 0,2% creştere în zona euro şi 0,3 la sută în Uniunea Europeană per ansamblu. Aşadar, este al 22-lea trimestru cu creştere economică succesivă. Este adevărat, creşterea este acum mai lentă, dar elementele fundamentale pozitive se menţin. Economia europeană continuă să profite de condiţiile monetare bune şi de comportamentul bun al pieţei comune. Comisia Europeană va publica previziunile sale economice pentru perioada următoare pe 8 noiembrie.
Rata şomajului în Uniunea Europeană a fost de 6,7% în septembrie, stabilă comparativ cu luna precedentă, dar cu aproape un procent mai mică decât aceeaşi lună a anului trecut.
Este cel mai redus nivel al ratei şomajului înregistrat în Uniune de când Eurostat publică statisticile lunare privind şomajul, respectiv ianuarie 2000. În zona euro, 1,3 milioane de persoane şi-au găsit de lucru în ultimele 12 luni, iar numărul actual al şomerilor a scăzut la 13 milioane. În rândul statelor membre, cele mai ridicate rate ale şomajului sunt în Grecia (19%) şi Spania (15%). La polul opus, se situează Cehia, cu 2,3% şomaj, apoi Germania şi Polonia, ambele cu 3,4%. România este sub media Uniunii Europene, cu o rată a şomajului de 4,1% în septembrie, în scădere faţă de 4,3% cât era în august şi 4,8% cât era în septembrie 2017.
Inflaţia a mai crescut uşor în octombrie, la 2,2% în zona euro, faţă de 2,1%, cât fusese luna precedentă. Cele mai semnificative majorări de preţuri în zona euro s-au consemnat la energie, care a avut o creştere anuală de 10,6%, urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări, care au urcat cu 2,2%, şi de cele la servicii, mai mari cu 1,5%.
România a avut în septembrie, pentru a opta lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,7%. Cel mai semnificativ impact l-au avut preţurile la energie, urmate de servicii, alimente, alcool şi ţigări.