Europenii vor mai multe informații pentru a se pregăti pentru dezastre
Europenii consideră că au nevoie de mai multe informații pentru a se pregăti pentru situații de urgență, arată un sondaj Eurobarometru recent.
Mira Gomboș, 01.10.2024, 11:01
Comisia Europeană a publicat rezultatele unui sondaj de opinie care arată că majoritatea cetățenilor UE consideră că au nevoie de mai multe informații pentru a se pregăti pentru dezastre și situații de urgență. În plus, răspunsurile arată că cetățenii se simt cel mai mult expuși la riscuri legate de impactul schimbărilor climatice, dar și la riscuri sociale și de securitate.
În cadrul recentului sondaj Eurobarometru special, cetățenii din cele 27 de state membre au fost întrebați despre percepția lor privind expunerea la riscurile de dezastre, nivelul de cunoștințe și sursele pe care le folosesc pentru a se informa cu privire la riscurile de dezastre. De asemenea, sondajul a întrebat oamenii cât de bine sunt pregătiți pentru dezastre și cât de mult au încredere în serviciile de urgență și în autorități.
Populația din 17 state membre se simte cea mai expusă la fenomene meteorologice extreme, cum ar fi furtunile, seceta și valurile de căldură. Respondenții se simt cel mai expuși la incendii de vegetație în Portugalia și Cipru și la inundații în Bulgaria. Răspunsurile au fost deosebit de diferite în Suedia, Danemarca și Cehia, unde amenințările la adresa securității cibernetice ocupă primul loc pe listă. În Germania, tensiunile politice sau geopolitice, în Estonia, perturbările infrastructurilor critice, iar în Finlanda, urgențele legate de sănătatea umană se află pe primele locuri în ceea ce privește expunerea personală percepută.
La nivelul UE, aproape două treimi dintre respondenți au afirmat că au nevoie de mai multe informații pentru a se pregăti pentru dezastre și situații de urgență. În plus, mai mult de o treime dintre cetățeni au declarat că întâmpină dificultăți în a găsi informații relevante din partea autorităților publice și a serviciilor de urgență.
Cetățenii UE au confirmat, de asemenea, că au încredere în serviciile de urgență pentru gestionarea situațiilor de dezastru și furnizarea de informații și alerte. În același timp, aceștia spun că o mai bună pregătire le va spori rezistența individuală.