Europenii sunt în favoarea comerţului internaţional
Șase din zece europeni consideră că au de câștigat de pe urma comerțului internațional. Este rezultat unui Eurobarometru realizat în toate statele membre ale Uniunii și dat publicității în aceste zile de executivul comunitar.
Mihaela Mihai, 27.06.2024, 09:30
Sondajul arată că pentru europeni, comerțul liber cu alte țări și organisme internaționale înseamnă o gamă mai largă de opțiuni și produse la prețuri accesibile.
”Acționăm întotdeauna în interesul cetățenilor și mă bucur să constat că acest lucru se reflectă în opiniile pozitive ale majorității europenilor”, a fost reacția actualului vicepreședinte al executivului comunitar, Valdis Dombrovskis, al cărui mandat este de a acționa astfel încât economia să funcționeze în beneficiul oamenilor.
Sondajul arată, în același timp, că sprijinul pentru rolul central al Uniunii în negocierea și apărarea intereselor statelor membre rămâne puternic. 74 la sută dintre europeni sunt de acord că Uniunea, în ansamblul ei, este mai eficientă decât dacă țările membre ar acționa pe cont propriu pentru încheierea unor acorduri de liber schimb.
În plus, 82 la sută dintre europeni cred că este nevoie de norme comerciale internaționale pentru a menține o concurență echitabilă.
În creștere, mai arată sondajul, este și încrederea oamenilor în capacitatea Uniunii de a-și desfășura politica comercială în mod transparent și deschis într-un peisaj comercial global descris chiar de Bruxelles ca fiind tot mai complex.
Eurobarometrul mai arată că 35 la sută dintre cetățenii europeni cred că politica în materie de comerț a Uniunii ar trebui să le protejeze sănătatea, 27 la sută cred că importantă este și apărarea securității naționale, iar 18 la sută cer protecție în fața așa-numitelor tehnologii sensibile, adică a celor cu dublă utilizare, atât civilă, cât și militară.
Comerțul are un rol de jucat în protejarea consumatorilor, producătorilor și fermierilor europeni, precum și în creșterea competitivității Uniunii Europene și a securității sale economice, a dat asigurări același vicepreședinte al Comisiei, Valdis Dombrovskis.
Sondajul a fost realizat la mijlocul lunii ianuarie, începutul lunii februarie pe un eșantion de peste 26 de mii de respondenți din toate statele membre , inclusiv din România, și este cel de-al treilea care acoperă comerțul, după cele din 2010 și 2019.
Bruxelles-ul dă asigurări că rezultatele vor sta la baza discuțiilor privind viitorul politicii comerciale în cadrul noii Comisii Europene, care va începe să lucreze din toamnă.