Europenii doresc ca UE să aibă mai multe competențe în abordarea crizelor similare COVID-19
Șase din zece europeni s-au confruntat cu probleme financiare în viața de zi cu zi încă de la începutul pandemiei de Covid 19, arată un sondaj de opinie comandat de Parlamentul European.
Mihaela Mihai, 29.05.2020, 08:40
Pentru trei din zece europeni chestionați, problemele financiare au apărut odată cu pierderea unei părți din venituri, iar pentru aproape un sfert atunci când au intrat în șomaj. În aceste condiții, doi din 10 participanți la sondaj spun au fost nevoiți să recurgă la economiile personale mai devreme decât se așteptau, iar 14 la sută mărturisesc că au avut probleme cu plata chiriei, a facturilor sau a creditelor bancare. Pentru a trece peste toate aceste dificultăți, unul din zece europeni a fost nevoit să ceară bani cu împrumut de la rudes sau de la prietenii apropiați.
Problemele financiare au fost mai serioase pentru cetățenii din Ungaria, Bulgaria, Grecia, Italia și Spania, în timp ce pentru cei din Danemarca, Olanda, Suedia, Finlanda și Austria nu a fost chiar atat de greu. În aceste din urmă țări, mulţi dintre respondenți spun că nu au avut vreo problemă cu banii. Cel puțin așa au afirmat 66 la sută dintre danezii chestionați sau 57 la sută dintre olandezi.
În privința măsurilor luate de Uniunea Europeană ca răspuns la criza provocată de pandemie, trei din patru europeni participanți la sondaj au afirmat că au auzit sau au citit câte ceva. Jumătate spun însă nu au fost luate suficiente măsuri și că se putea face mai mult. Cei mai mulți care cred acest lucru sunt din Italia, Spania și Grecia.
Sondajul s-a oprit și asupra unei chestiuni extrem de sensibile, solidaritatea dintre statele membre ale Uniunii în combaterea pandemiei de COVID 19, iar aproape 6 din 10 europeni chestionați s-au declarat nemulțumiți de modul cum au reacționat țările în sprijinul celorlalte. Și de această dată italienii, spaniolii și grecii sunt cei mai critici. Li se alătură într-o oarecare măsură austriecii și belgienii.
Unde ar fi fost nevoie de mai multă și mai rapidă implicare din partea Uniunii? Studiul arată că europenii și-ar fi dorit ca Bruxelles-ul să se concentreze în primul rând pe asigurarea de materiale sanitare suficiente pentru toate statele membre, pe alocarea fondurilor de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin, pe sprijinul financiar direct acordat statelor membre și pe îmbunătățirea cooperării științifice.
In final, studiul arată că pentru 7 din 10 europeni este important ca Uniunea să dispună de acum încolo de mai multe competențe pentru a face față unor crize precum cea generată de pandemia de COVID 19. Cel mai ridicat nivel de susținere se regăsește în Portugalia, Irlanda și România, iar cel mai mic în Cehia, Suedia și Croația.
Sondajul a avut loc pe internet, între 23 aprilie și 1 mai, în 21 state membre ale Uniunii (nu au fost incluse cele 3 țări baltice, Malta, Cipru și Luxemburg).