Europarlamentarii cer tuturor ţărilor lumii întărirea angajamentelor climatice
Europa se pregăteşte pentru cea de-a 28-a Conferinţă ONU privind Schimbările Climatice COP28 din Dubai, care va avea loc între 30 noiembrie şi 12 decembrie.
Laurențiu Văduva, 10.11.2023, 08:14
Conferința ONU privind schimbările climatice COP28 va face primul bilanţ global al progreselor înregistrate în aplicarea Acordului de la Paris. Ca atare, eurodeputaţii consideră această conferinţă un moment cheie pentru stimularea ambiţiei colective privind sprijinul pentru climă.
Rezoluţia comisiei Parlamentului European solicită țărilor dezvoltate să se asigure că obiectivul anual de finanțare climatică de 100 de miliarde de dolari este îndeplinit şi anul acesta şi cere mărirea acestei sume după anul 2025. Parlamentul European doreşte şi înfiinţarea unui mecanism de finanțare publică prin care Uniunea să fie sprijinită în îndeplinirea angajamentelor sale climatice.
Eurodeputaţii doresc, de asemenea, ca fondul pentru pierderi și daune să devină funcţional. Aceşti bani ar urma să ajute ţările vulnerabile să compenseze pierderile generate de schimbările climatice. Toți marii emitenți, inclusiv țările Uniunii, ar trebui să contribuie la acest fond, notează deputaţii europeni.
Combustibilii fosili generează peste 75% din toate emisiile globale de gaze cu efect de seră. De aceea, europarlamentarii cer încetarea urgentă a tuturor subvențiilor pentru aceşti combustibili la nivelul statelor europene până în 2025. Guvernele din întreaga lume sunt încurajate să facă același lucru.
La COP28, deputații europeni vor susţine obiectivul global de triplare a energiei regenerabile și de dublare a eficienței energetice până în anul 2030, împreună cu măsuri treptate şi realiste de eliminare a combustibililor fosili cât mai curând posibil, inclusiv oprirea investițiilor în extracția de ţiţei şi gaze.
Deputații cer intensificarea eforturilor pentru restabilirea biodiversităţii şi creşterea contribuţiilor fiecărui sector economic pentru acest obiectiv.
Nu în ultimul rând, rezoluția solicită eforturi sporite la nivel global într-o varietate de sectoare: combaterea poluării cu plastic; abordarea impactului climatic și de mediu al industriei textile; reducerea în continuare a emisiilor de metan şi a celor provenite din transportul maritim, aviație, agricultură şi apărare.
Rezoluția va fi supusă la vot plenului Parlamentului European în şedinţa plenară din 20-23 noiembrie.