Europa vrea condiţii de muncă mai transparente şi mai previzibile
Angajații din statele Uniunii Europene ar putea să beneficieze de o mai mare transparență și predictibilitate atunci când obțin un nou loc de muncă, potrivit unui proiect de directivă propus de Comisie.
Cătălin Gomboș, 12.02.2019, 12:47
Angajații din statele Uniunii Europene ar putea să beneficieze de o mai mare transparență și predictibilitate atunci când obțin un nou loc de muncă, potrivit unui proiect de directivă propus de Comisie.
Directiva propusă de Comisia Europeană ar urma să ofere condiții de muncă previzibile și transparente pentru aproximativ 200 de milioane de angajați europeni, potrivit comisarului European responsabil pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, MarianneThyssen. Directiva a fost gândită în contextual efortului de modernizare a legislației europene în domeniul muncii, astfel încât aceasta să țină cont de pilonul European al drepturilor sociale. Noua directivă vizează, în principal, persoanele active în noi forme de muncă, cum ar fi locurile de muncă cu program flexibil și contracte la cerere sau persoanele care lucrează de acasă, în condițiile în care în ultimii ani 1 din 4 contracte de muncă reprezintă forme de angajare atipică – adică tot ceea ce este diferit de contractele de angajare cu durată nedeterminată și normă întreagă. Acest lucru se datorează transformărilor aduse de schimbările demografice și diversificarea populației active, dar și de impactul adus de digitalizare pe piața muncii.
Comisarul pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, Marianne Thyssen, a trecut în revistă câteva dintre modificările aduse de noua legislație: Modernizăm și extindem sfera de acțiune a regulilor. Toți angajații europeni vor primi, acum, informații despre condițiile-cheie de muncă. Ei vor fi informați, imediat ce sunt angajați – în prima săptămână – care sunt drepturile și obligațiile lor de bază, iar asta include informații despre remunerație, programul de lucru și durata contractului lor.
Directiva a fost agreată, provizoriu, în urma consultărilor dintre Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European, care l-a desemnat ca raportor pe Enrique Calvet Chambon: Am reușit să ajungem la acest acord ținând cont de jurisprudența Curții Europene de Justiție, și vreau să subliniez acest lucru – legislația europeană va fi cea care va sta la bază. Evident, fiecare stat membru va porni de la ea pentru a-și dezvolta propriile legi, dar la nivelul principiilor și a drepturilor de bază, ea va fi aceeași pentru toate statele membre, astfel încât dumpingul juridic și dumpingul social vor fi evitate.
Următorul pas, pentru transformarea acordului provizoriu în directivă, este adoptarea în mod oficial de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.