Europa își va recăpăta puterea, promite șefa executivului comunitar
Uniunea Europeană va ieși mai puternică din criza provocată de noul coronavirus, crede șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen.
Mihaela Mihai, 10.04.2020, 11:05
Ultimele săptămâni au zdruncinat din temelii lumea în care trăiam, cu aceste cuvinte își începe mesajul publicat de presa europeană șefa executivului comunitar.
Ursula von Leyen admite că la început, Europa a fost într-o oarecare măsură luată pe nepregătite de noul coronavirus, pe care îl numește un dușman necunoscut, și de criza fără precedent ca amploare și ca viteză de propagare. Încă mai suferim consecințele acestui start ratat, mai spune președinta Comisiei Europene.
Tot ea însă crede că Europa începe să se ridice și să devină unită datorită medicilor și asistenților medicali ieșiți la pensie, care s-au întors la datorie, și a milioanelor de oameni simpli care s-au oferit să facă tot ce pot pentru a-și ajuta semenii.
Ursula von der Leyen are un cuvânt de laudă și pentru restaurantele care livrează mâncare personalului medical, pentru casele de modă care confecționează acum echipamente pentru spitale și pentru companiile auto devenite fabrici de ventilatoare. Sunt dovezi că Europa muncește din răsputeri pentru a salva cât mai multe vieți omenești și pentru a proteja veniturile cetățenilor, crede șefa executivului comunitar.
Nu trebuie uitate nici eforturile de a relansa economia, iar Ursula von der Leyen trece în revistă în mesajul său câteva dintre măsurile luate în ultimele săptămâni. Ar fi vorba în primul rând de relaxarea normelor bugetare, pentru ca statele membre să poată aloca rapid fonduri acolo unde este nevoie, și de flexibilizarea regulilor de acordare a ajutoarele de stat, astfel încât întreprinderile mari și mici să poată beneficia de sprijin în această perioadă. Nu trebuie uitată nici inițiativa prin care sunt sprijinite programele de somaj parțial din statele membre cu numai puțin de 100 de miliarde de euro.
Datorită acestor măsuri, spune Ursula von der Leyen, instituțiile europene și statele membre au putut aloca 2 mii 800 de miliarde de euro pentru combaterea crizei. Ea ține să adauge că banii cheltuiți astăzi reprezintă o investiție în viitor și promite un nou plan Marshall, care să contribuie la construirea unei Europe mai moderne, mai durabile și mai reziliente.
Pentru acest efort enorm, pentru această nouă Europă, un lucru este necesar mai presus de orice: europenii trebuie să își dorească un viitor comun, în care să ne susținem reciproc, conchide șefa executivului comunitar.