Eurobarometru: Încrederea în UE este la cel mai înalt nivel din ultimii 17 ani
Lansat zilele acestea, ultimul sondaj Eurobarometru dezvăluie cel mai înalt nivel de încredere în Uniunea Europeană din 2007 și cel mai ridicat sprijin acordat vreodată monedei euro. Sondajul arată, de asemenea, că europenii au o viziune mai optimistă cu privire la viitor.
Laurențiu Văduva, 04.12.2024, 10:00
Peste jumătate dintre cetățenii Uniunii Europene tind să aibă încredere în Uniune – cel mai mare procent înregistrat din anul 2007, adică de acum 17 ani ! Încrederea în UE este cea mai mare în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani.
Aproape trei sferturi dintre respondenți spun că se simt cu adevărat cetățeni ai Uniunii Europene – cel mai mare procent înregistrat în decurs de peste 20 de ani. Peste 60% sunt optimiști cu privire la viitorul Uniunii.
44% dintre cetățenii europeni au o imagine pozitivă asupra Uniunii, în timp ce 38% au o imagine neutră și 17% – una negativă.
Tendințe pozitive s-au înregistrat și în majoritatea țărilor vizate de extindere.
Potrivit sondajului, aproape 70% dintre europeni sunt de acord că Uniunea are suficientă putere și instrumente pentru a-şi apăra interesele economice. Aceeaşi proporţie apreciază că forul comunitar este un loc de stabilitate într-o lume tulbure.
Securitatea și apărarea ar trebui să fie principala prioritate a Uniunii pe termen mediu; urmează migrația, economia, clima și mediul şi apoi sănătatea. De asemenea, Uniunea ar trebui să acorde prioritate energiei regenerabile, agriculturii durabile, infrastructurii energetice şi tehnologiilor curate.
Sondajul Eurobarometru a înregistrat cel mai mare sprijin de până acum pentru moneda unică europeană – 74% la nivelul general al Uniunii şi 81% la nivelul Zonei Euro.
Aproape jumătate dintre europeni consideră că starea economiei Uniunii este una bună, în timp ce 43% spun că este proastă.
În fața agresiunii ruse în Ucraina, aproape 90% dintre europeni sunt de acord cu sprijinirea umanitară a celor afectaţi, peste 70% susțin sancțiunile economice la adresa Rusiei și 58% sunt de acord cu finanțarea europeană pentru furnizarea de echipamente militare Kievului.
De altfel, războiul din Ucraina, migraţia şi situaţia internaţională continuă să fie considerate cele mai importante probleme la nivelul Uniunii Europene.