Eurobarometru: Încrederea în UE este în creștere
Sondajul Eurobarometru standard din vara anului 2022 arată o încredere sporită a cetățenilor în UE și un sprijin puternic continuu pentru răspunsul UE la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Laurențiu Văduva, 26.09.2022, 08:00
Ne vom referi în continuare la rezultatele ultimului sondaj Eurobarometru privind percepţia cetăţenilor europeni asupra politicilor, poziţiilor şi evoluţiilor Uniunii Europene, realizat în perioada 17 iunie – 17 iulie 2022. Vom vedea, de asemenea, diferenţele constatate faţă de precedentul sondaj, realizat în ianuarie-februarie, înainte de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Constatăm că percepţia pozitivă asupra situaţiei economiei Uniunii Europene în general, dar şi asupra economiilor statelor membre luate în particular, a scăzut uşor de la începutul anului. Majoritatea celor intervievaţi au spus că războiul din Ucraina le-a afectat grav finanţele personale şi se aşteaptă la înrăutăţiri în următoarele 12 luni.
Principalele preocupări ale cetăţenilor europeni sunt acum, în ordine: inflaţia (34% dintre vocile exprimate, mai mult cu 10 procente faţă de sondajul din ianuarie-februarie), apoi aprovizionarea cu energie (28% acum, cu 12% mai mult decât la începutul anului) şi situaţia internaţională (tot 28%).
Pe de altă parte, sprijinul pentru moneda Euro a atins acum cel mai înalt nivel înregistrat vreodată: 8 din 10 respondenţi din Zona Euro şi 72% la nivelul întregii Uniuni se declară în favoarea uniunii economice şi monetare europene. Mai mult cu 3% faţă de sondajul din ianuarie-februarie.
În conformitate cu sondajele anterioare, cetățenii europeni își confirmă sprijinul ferm pentru răspunsul Uniunii Europene la agresiunea rusă în Ucraina. Sprijinul umanitar este cel mai aprobat (92% media Uniunii Europene, faţă de 75% în România), urmat de primirea ucrainenilor care fug din calea războiului (90 % media Uniunii şi 75% în ţara noastră).
87% dintre cetăţenii europeni intervievaţi şi mai mult de 70% dintre români sunt de acord cu faptul că Uniunea Europeană ar trebui să investească în energia din surse regenerabile; 86% dintre europeni şi 70% dintre români consideră că trebuie redusă dependenţa faţă de gazele ruseşti; iar 86% la nivel european şi 70% în România susţin că stocarea gazelor în statele membre trebuie făcută rapid în perspectiva iernii.