Eurobarometru – În ce măsură consideră europenii că viaţa în UE este echitabilă?
Europenii consideră că viața este în general echitabilă, dar au anumite preocupări cu privire la justiție, deciziile politice sau la inegalitatea veniturilor. Este concluzia unui Eurobarometru realizat în toate statele membre ale Uniunii.
Mihaela Mihai, 26.04.2018, 13:00
Eurobarometrul trece în revistă opinia cetățenilor din statele membre ale Uniunii Europene cu privire la echitatea socială, o prioritate pentru actualul executiv comunitar, condus de Jean Claude Juncker, în funcție de care sunt elaborate politicile din domeniul educației, muncii sau sănătății.
Ce înseamnă, între altele, echitatea socială, explică Marianne Thyssen, comisar pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale: Acordarea de șanse egale pentru toți europenii, indiferent de vârstă, este una dintre prioritățile cheie ale Comisiei. Într-o lume în permanentă schimbare, cu o economie în plină reconfigurare, este extrem de important să investim în oameni. Trebuie să le oferim un sprijin în tranziția cu succes de la școală la piața muncii, de la șomaj la angajare sau de la un loc de muncă la altul înalt calificat. Actuala Comisie a investit sume importante în susținerea tinerilor în demersul lor de a găsi un loc de muncă și a oferit șanse pentru adulții care au vrut să își continue studiile.
Iar, potrivit Eurobarometrului, 58 la sută dintre europeni consideră că oamenii au oportunități egale de a reuși în viață. Sunt însă diferențe semnificative între statele membre, 81 la sută dintre respondenți sunt de acord cu această afirmație în Danemarca, dar numai 18 la sută în Grecia. În România, proporția este de 38 la sută.
Sondajul arată totodată că pentru a reuși în viață, 98 la sută dintre cei chestionați consideră că este importantă o stare bună de sănătate, iar 93 la sută un sistem educațional de calitate. Eforturile susținute și legăturile sociale potrivite sunt, de asemenea, văzute ca esențiale sau importante de peste 90 la sută dintre respondenți. Succesul depinde mult mai puțin de apartenența la o familie bogată sau la un anumit grup etnic sau de legăturile politice, mai arată sondajul.
Pe de altă parte însă, 84 la sută dintre respondenți sunt de părere că diferențele dintre venituri sunt prea mari. Proporția variază de la 96 la sută în Portugalia și 92 de procente în Germania până la 59 la sută în Olanda. În toate țările, cu excepția Danemarcei, mai mult de 60 la sută dintre cei chestionați sunt de acord că guvernele ar trebui să ia măsuri pentru a reduce aceste diferențe.
Totodată, doar 39 la sută dintre participanții la Eurobarometru au încredere că justiția se impune întotdeauna în fața nedreptății și doar 32 la sută cred că deciziile politice sunt aplicate în mod consecvent tuturor cetățenilor. În general, este una dintre concluziile sondajului, oamenii sunt mai predispuși să perceapă o situație ca fiind echitabilă dacă au beneficiat de o educație mai bună, sunt mai tineri și au o situație financiară confortabilă.
Sondajul a fost realizat în luna decembrie a anului trecut. Au răspuns întrebărilor peste 28 de mii de persoane din toate cele 28 de țări ale Uniunii Europene.