Eurobarometru: Europenii, profund îngrijorați de calitatea aerului
Sondaj Eurobarometru: europenii sunt profund îngrijorați de calitatea aerului și solicită acțiuni mai ferme.
Laurențiu Văduva, 28.10.2022, 08:24
Sondajul a fost realizat între 21 martie și 20 aprilie 2022. Au răspuns întrebărilor peste 26.000 de oameni din diferite grupuri sociale și demografice. Ei au fost intervievați în limbile lor materne, în numele Comisiei Europene.
Majoritatea consideră că bolile respiratorii, astmul și bolile cardiovasculare sunt cauzate de poluarea aerului. Oamenii sunt, de asemenea, îngrijoraţi şi de impactul poluării aerului asupra apelor, în principal de acidificare şi creşterea cantităţilor de nutrienţi în ape, fenomen care duce la creșterea excesivă a algelor care, la rândul lor, sufocă alte organisme.
Aproape jumătate dintre cei intervievaţi au fost de părere că în ultimii 10 ani calitatea aerului în Europa s-a deteriorat.
Sondajul a dezvăluit şi faptul că oamenii nu au suficiente informații despre problemele legate de calitatea aerului din țările lor. Doar 27% au auzit de standardele Uniunii Europene în materie. Pe de altă parte, marea majoritate a celor intervievaţi care cunosc aceste standarde au spus că ele ar trebui îmbunătăţite.
O majoritate covârşitoare a europenilor consideră că poluarea aerului ar trebui abordată în primul rând la nivel internațional şi abia apoi la nivel european, național și, în sfârșit, la nivel regional sau local.
Marile instalații industriale, producătorii de energie pe bază de combustibili fosili, autoritățile publice și angajatorii nu fac suficient de mult pentru o bună calitate a aerului – susţine majoritatea celor care au răspuns întrebărilor sondajului. Despre sectorul casnic opiniile sunt mai bune – aici se iau măsuri suficiente. Comparativ cu 2019, anul acesta se pare că oamenii au recurs mai mult la mijloacele de reducere a poluării: au folosit mai des transportul public, bicicleta sau chiar mersul pe jos.
În acord cu obiectivele Pactului Verde European, Comisia a propus în urmă cu două zile o revizuire a standardelor actuale de calitate a aerului în Uniunea Europeană.
Noile norme se vor alinia mai strâns celor mai recente recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății și vor ajuta şi la o mai bună implementare, pentru a contribui astfel la atingerea acestor standarde în practică.