#EU4FairWork
Comisia Europeană a lansat prima campanie europeană în favoarea muncii declarate. Iniţiativa își propune să sensibilizeze lucrătorii, companiile și factorii de decizie că munca la negru privează lucrătorii de protecția socială
Arina Petrovici-Matei, 09.03.2020, 11:33
La nivelul Uniunii Europene, munca la negru este definită drept orice activitate plătită legal, dar care nu este declarată autorităților publice, […] ținând cont de diferențele existente între sistemele de reglementare ale statelor membre .
Un nou Eurobarometru special relevă amploarea problemei: unul din zece europeni spune că, în ultimul an, a cumpărat bunuri sau servicii care ar putea să provină dintr-o muncă nedeclarată, iar o treime dintre europeni afirmă că ştiu pe cineva care lucrează la negru.
Sondajul mai arată că mai ales angajații independenți și lucrătorii mobili sunt în pericol și evidenţiază noile provocări legate de economia colaborativă. În sfârşit, jumătate dintre europeni consideră că riscul de a fi descoperit că munceşti la negru este scăzut; totuşi, ponderea respondenților care percep un risc ridicat a crescut în comparație cu sondajele anterioare.
Nicolas Schmit, comisarul pentru Ocuparea Forței de Muncă și Drepturile Sociale, subliniază că orice muncă este importantă şi că toţi lucrătorii merită drepturi sociale. Prin lansarea acestei campanii – a explicat comisarul -, se urmăreşte ca muncitorii, întreprinderile și guvernele să colaboreze pentru a recunoaște beneficiile muncii declarate. Uniunea își dublează eforturile pentru combaterea muncii la negru, prin încurajarea cooperării între statele membre și prin creșterea gradului de conștientizare în rândul cetățenilor din toată Europa – a mai spus Nicolas Schmit.
Campania de transformare a muncii la negru în muncă declarată este lansată pe reţelele sociale. În 16 martie 2020, va începe o săptămână de acțiune pentru munca declarată în statele membre ale Uniunii Europene, cu o serie de activități, inclusiv inspecții în sectoarele riscante, sesiuni de informare, vizite la licee și multe altele.
Totodată, Comisia va adopta un raport privind activitățile platformei europene de combatere a muncii nedeclarate, care reunește autorități competente din toate statele membre și reprezentanți ai partenerilor sociali intersectoriali la nivel comunitar. Rețeaua ajută țările membre să învețe unele de la altele și să se angajeze într-o cooperare transfrontalieră mai strânsă.
Lansată în 2016, platforma urmează să fie integrată, în curând, în Autoritatea Europeană a Muncii, fapt care îi va permite să facă și mai mult – precizează Executivul de la Bruxelles într-un comunicat.