Erasmus+ 2025 va avea un buget de 5 miliarde de euro
În 2025, programul Erasmus+ al Uniunii Europene va sprijini schimburile de învățare în străinătate și parteneriatele de cooperare în domeniul educației, formării, tineretului și sportului cu aproximativ 5 miliarde de euro. Bugetul este cu 6,5% mai mare decât anul trecut.
Gabriela Mitrovici, 22.11.2024, 10:57
Comisia Europeană a publicat apelul de proiecte pentru 2025 în cadrul programului Erasmus Plus. De la lansarea din 1987, peste 16 milioane de tineri au participat la programul care continuă să se extindă în ceea ce privește accesul și incluziunea persoanelor cu mai puține oportunități. Această orientare se aliniază recomandării recent adoptate a Consiliului privind „Europa în mișcare”, care stabilește obiective ambițioase pentru creșterea mobilității și a participării, în special pentru grupurile subreprezentate.
În plus, Erasmus+ continuă să sprijine o gamă variată de modele de cooperare şi va continua, de asemenea, să joace un rol esențial în promovarea Planului pentru o diplomă europeană, sprijinind recunoașterea automată a calificărilor dobândite în urma învățării la nivel transfrontalier și consolidând cooperarea dintre instituțiile de învățământ superior. Prin sprijinul acordat schimburilor de învățare și colaborării, programul pregătește terenul pentru un sistem educațional european mai integrat.
Erasmus+ își va menține angajamentul de a sprijini sistemul de învățământ din Ucraina, precum și cursanții și educatorii din această ţară sau care au fugit în Uniune. În 2023, programul a finanțat, de asemenea, tipărirea și livrarea a 500 000 de manuale școlare în limba ucraineană. În acest an, încă un milion de cărți de artă și informatică au fost furnizate școlilor din Ucraina. Un al treilea lot este planificat pentru anul școlar 2025-2026.
În conformitate cu domeniile prioritare prezentate în program pentru perioada 2021-2027, cererea de propuneri va continua să sprijine o gamă largă de proiecte axate pe promovarea incluziunii sociale, a tranziției verzi și a celei digitale și a participării tinerilor la viața democratică.
Orice organism public sau privat activ în domeniile educației, formării, tineretului sau sportului poate solicita finanțare, fie prin intermediul agențiilor naționale Erasmus+ (în toate statele membre ale Uniunii și în țările asociate la program), fie prin intermediul Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură.