Eforturi UE de a proteja companiile europene de efectele sancţiunilor SUA asupra Iranului
Statele UE fac eforturi pentru a salva acordul nuclear cu Iranul și pentru a proteja companiile europene de sancțiunile re-instituite de Statele Unite odată cu retragerea din acord.
Cătălin Gomboș, 23.05.2018, 15:36
Statele UE fac eforturi pentru a salva acordul nuclear cu Iranul și pentru a proteja companiile europene de sancțiunile re-instituite de Statele Unite odată cu retragerea din acord.
Odata cu retragerea Statelor Unite din acordul nuclear companiile europene se văd puse în situația de a se retrage de pe piața iraniană dacă își doresc să își continue operațiunile pe cea americană. Este, de exemplu, cazul gigantului Airbus, care produceo serie de componente pentru avioane în Statele Unite, sau al companiei energetice franceze Total, care a anunțat că, în lipsa unei scutiri din partea Washingtonului, va renunța la un proiect de exploatare a gazului de peste 2 miliarde de dolari pe care îl are cuIranul. Protejarea intereselor economice este, însă, doar unul dintre motivele citate de europeni pentru menținerea acordului. Cel de-al doilea privește non-proliferarea nucleară, în condițiile în care Iranul a avertizat, deja, în mai multe rânduri, că va relua îmbogățirea uraniului în cazul în care va fi lipsit de beneficiile economice aduse de ridicarea sancțiunilor.
Contactele diplomatice între Iran și partenerii săi europeni s-au intensificat după retragerea americană din acordul nuclear, iar comisarul European pentru energie, Miguel Arias Canete, s-a deplasat de curând la Teheran pentru a le prezenta liderilor iranieni măsurile pe care Bruxellesul intenționează să le ia atât pentru a proteja companiile europene prezente în Iran cât și pentru ca statele membre să poată continua să importe petrol iranian. Miguel Arias Canete a re-iterat, cu acest prilej, că din punctul de vedere al Bruxellesul Iranul nu a încălcat acordul nuclear: Iranul și-a îndeplinit toate obligațiile prevăzute de acordul nuclear. Supravegherea, monitorizarea, vigilența Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au fost permanente, intense și rezultate pozitive potrivit cărora Iranul și-a respectat toate angajamentele, astfel încât și Uniunea Europeană își va respecta angajamentele. Le-am transmis prietenilor noștri iranieni că, atât timp cât ei își vor respecta angajamentele și noi o vom face. Există, evident, dificultăți generate de noile sancțiuni și cu siguranță că Uniunea Europeană va discuta cu Statele Unite. Acestea sunt un partener-cheie și un aliat al Uniunii Europene; va trebui să le solicităm scutiri, amânări, excepții pentru acele companii care au făcut, cu bună credință, investiții înainte de decizia Washingtonului – dar după ce acordul nuclear a intrat în vigoare. Vom pregăti mecanismele de protejare a companiilor europeneși vom încerca să intensificăm schimburile comerciale care s-au dovedit a fi benefice pentru economia și populația Iranului. Trebuie să profităm de beneficiile acestui acord care este fundamental pentru regiune și lume. Consecințele lipsei acestui acord ar fi fost dezastroase. De aceea vrem să îl păstrăm – este un acord de ne-proliferare nucleară, nu unul regional sau de alt tip și este potrivit pentru scopul pentru care a fost conceput – și să îl implementăm în condiții de transparență totală.
Acordul nuclear a dus la ridicarea sancțiunilor internaționale impuse Iranului, o piață semnificativă cu 80 de milioane de consumatori. Schimburile comerciale cu statele euroepene au cunoscut o creștere semnificativă și s-au cifrat, în 2017 la 20 de miliarde de euro.