Eforturi europene pentru abolirea pedepsei capitale la nivel global
Uniunea Europeană se opune ferm pedepsei capitale și militează pentru abolirea acesteia acesteia la nivel global. În cadrul acestor eforturi, Parlamentul European a găzduit recent cel de-al 7-lea Congres Mondial împotriva pedepsei cu moartea.
Cătălin Gomboș, 07.03.2019, 10:10
Uniunea Europeană se opune ferm pedepsei capitale și militează pentru abolirea acesteia acesteia la nivel global. În cadrul acestor eforturi, Parlamentul European a găzduit recent cel de-al 7-lea Congres Mondial împotriva pedepsei cu moartea.
Pedeapsa capitală a fost abolită sau suspendată în majoritatea statelor lumii. 106 țări au renunțat complet la acest tip de pedeapsă iar altele 8 nu o mai aplică pentru infracțiuni obișnuite. Câteva zeci de țări sunt considerate a fi abolitioniste în practică în timp ce în peste jumătate din țările în care se mai aplică pedeapsa capitală nu au mai avut loc execuții, potrivit unui document elaborat de Parlamentul European. Tendința globală pare a fi, așadar, una de abolire a pedepsei capitale însă există și excepții – în Statele Unite, spre exemplu, sprijinul populației pentru pedeapsa capitală este din nou în creștere, după aproape două decenii de declin, iar în India această pedeapsă a fost extinsă la unele infracțiuni sexuale după ce s-au înregistrat câteva cazuri șocante care au provocat o emoție puternică în rândul opiniei publice.
Uniunea Europeană este unul dintre principalii oponenți globali ai pedepsei capitale; de altfel, una dintre precondițiile necesare aderării la UE este abolirea pedepsei cu moartea. De altfel, nu doar statele membre ale Uniunii Europene, ci și majoritatea celorlalte țări de pe continent au abolit pedeapsa capital, singura excepție fiind Belarusul, după cum observa în cadrul Congresului Mondial împotriva Pedepsei cu Moartea ministrul Belgian de externe, Didier Reynders:
Dreptul la viață este primul drept fundamental. O condiție prealabilă fără de care nu ar mai avea niciun sens să ne bucurăm de celelalte drepturi. Cred că pedeapsa cu moartea atentează grav la demnitatea umană și reprezintă o pedeapsă crudă, degradantă și inumană. Împărtășesc convingerea lui Albert Camus că nici în inimile indivizilor, nici în moravurile societății nu va fi o pace durabilă atât timp cât moartea nu va fi scoasă în afara legii. Acesta este motivul pentru care Belgia se angajează, fără echivoc, să lupte pentru abolirea universală a pedepsei cu moartea. Nu este un vis nerealist ci un obiectiv care poate fi realizat în cursul vieții noastre. Datorită adoptării de către Consiliul Europei a protocoalelor 7 și 13 cu privire la abolirea pedepsei capitale, Europa este astăzi un spațiu în care pedeapsa cu moartea este aproape în întregime în afara legii. Aproape în întregime pentru că Belarusul încă lipsește de la apel. Deplâng această absență și îmi exprim speranța ca cea de-a 70-a aniversare a fondării Consiliului Europei să reprezinte o ocazie de a progresa către un continent european unde nu există pedeapsa capitală.
Abolirea pedepsei cu moartea reprezintă o prioritate a politicii externe a Uniunii Europene care a luat și o serie de măsuri pentru atingerea acestui obiectiv. Astfel, Bruxellesul exercită presiuni diplomatice pentru abolirea pedepsei capitale, finanțează ONG-uri și proiecte abolitionist sau de conștientizare, și a interzis exportul de bunuri care ar putea fi folosite pentru execuții. Și Parlamentul European, care a găzduit congresul de la Bruxelles, și-a exprimat în repetate rânduri, prin rezoluții, opoziția față de pedeapsa cu moartea.