Efectele pandemiei asupra migrației
Pandemia de Covid 19 a încetinit semnificativ migrația în primele 10 luni ale anului trecut, arată o analiză dată recent publicității de Comisia Europeană.
Mihaela Mihai, 04.02.2021, 10:58
Anul trecut, pandemia de COVID 19 a afectat în mod drastic orice formă de mobilitate umană, inclusiv migrația internațională, a spus John Wilmoth, director in cadrul Națiunilor Unite la prezentarea unui raport privind migrația prezentat luna trecută.
Iar datele publicate recent pe aceeași temă de executivul comunitar ii dau dreptate. In primele 10 luni ale anului trecut au fost depuse în întreaga Uniune 390 de mii de cereri de azil, cu o treime mai puține decât în aceeași perioadă din 2019.
În același timp, trecerile ilegale ale frontierei în spațiul comunitar au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 6 ani. Reducerea cea mai semnificativă a fost înregistrată pe așa numita rută mediteraneană, cu un minus de 74 la sută în primele 10 luni ale anului trecut față de aceeași perioadă din 2019. Cea mai mare scădere a avut loc la granița dintre Turcia și Grecia.
Nu același lucru s-a întâmplat la frontierele Italiei și Maltei, unde încercările de a intra clandestin pe teritoriul Uniunii au crescut cu 154 la sută în comparație cu aceeași perioadă din 2019.
Au fost înregistrate peste 34 de de astfel de treceri ilegale ale frontierei, de trei ori mai mult decât în 2019, cu cele mai multe sosiri pe insula italiană Lampedusa. Cu excepția lunii martie a anului trecut, sosirile au depășit în mod constant nivelurile din 2019.
O creștere semnificativă a încercărilor de trecere ilegală a frontierei, de 46 la sută, a înregistrat și Spania, unde restricțiile impuse de pandemia de COVID-19 au avut doar un impact temporar. Din august anul trecut, numărul sosirilor ilegale a fost în mod constant mai mare decât în 2019.
Trebuie să depunem mai multe eforturi în colaborare cu alte țări din afara spațiului comunitar și să-i ajutăm pe refugiați și migranți să ajungă în Uniune pe o cale sigură și legală, spunea încă din vară comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, care a ținut să adauge: Este responsabilitatea noastră să-i protejăm pe cei vulnerabili atât în interiorul Uniunii, cât și în afara ei.
Iar aceleași date ale Comisiei Europene arată că fenomenul migrației ilegale a fost alimentat anul trecut în principal de problemele economice și mai puțin de conflictele armate. Până când pandemia nu va fi ținută sub control, iar economia nu își va reveni, perspectivele slabe de a găsi un loc de muncă și asistența medicală precară din țările de origine vor rămâne un stimulent pentru migrația către Uniune, conchide executivul comunitar.