Educația în situații de urgență
Comisia Europeană a decis să aloce o sumă-record de 164 de milioane de euro pentru proiecte de educație în situații de urgență în 2019.
Arina Petrovici-Matei, 23.05.2019, 11:34
Comisia Europeană a decis să aloce o sumă-record de 164 de milioane de euro pentru proiecte de educație în situații de urgență în 2019. Alături de celebrități internaționale și belgiene, precum și de aproximativ 400 de elevi, Comisia a lansat, zilele trecute, o campanie pe platformele de socializare pentru a sensibiliza tinerii europeni și a face apel la solidaritatea acestora.
În prezent, aproape 75 de milioane de copii din întreaga lume au acces limitat sau nu au deloc acces la școală din cauza conflictelor sau a dezastrelor naturale. Iar educația nu este doar unul dintre drepturile fundamentale ale omului, ci o nevoie esențială pentru copiii aflați în situații de urgență.
În ultimii ani, Uniunea Europeană a majorat constant finanțarea în domeniul educației în situații de urgență. Din 2015, când comisarul pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor Christos Stylianides a declarat că educația în situații de urgență este un domeniu prioritar, proporția bugetului pentru ajutor umanitar al Comisiei Europene alocat educației în situații de urgență a crescut de la 1 la 10% în acest an. În timp ce în 2015 Comisia a cheltuit aproape 13 milioane de euro pentru educația în situații de urgență, până la sfârșitul anului trecut, suma a ajuns la 290 de milioane de euro.
Comisarul Christos Stylianides a subliniat că Uniunea Europeană conduce prin puterea exemplului și este un lider mondial în ceea ce privește educația în situații de urgență.
Aici, la Bruxelles, sunt uneori acuzat că sunt obsedat de educaţie, iar prietenii mei au, cinstit vorbind, dreptate. Educaţia este obsesia mea pozitivă. Motivul este simplu: pentru că educaţia reprezintă piatra de temelie pentru toate aspectele vieții. Educaţia transformă vieţi. Iar educaţia în situaţii de urgenţă este cu mult mai mult decât creioane şi hârtie, este un scut de protecție împotriva violenței, a exploatării sexuale sau a radicalizării, în special în cazul crizelor umanitare, îi face pe copii să se simtă în siguranță și le oferă oportunități pentru un viitor mai bun. Pentru o viaţă fără gloanţe şi bombe. Aşadar, educaţia nu este un lux, ci o nevoie de bază, ca şi apa şi mâncarea, este un drept fundamental al omului.
La evenimentul #School4All (Şcoală pentru toţi), care s-a desfăşurat la Bruxelles, în prezenţa a 400 de oameni, comisarul Christos Stylianides a anunțat acordarea de noi fonduri pentru educația în situații de urgență, iar pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la necesitatea ca toți copiii să aibă acces la educație, a fost lansată campania #RaiseYourPencil (Ridică creionul).
Tinerii europeni sunt încurajaţi să își exprime solidaritatea față de colegii lor din întreaga lume care nu pot merge la școală din cauza situațiilor de urgență. Cu ajutorul creionului, un simbol universal pentru școală și învățare, Comisia Europeană îi încurajează pe toți cetățenii să promoveze campania #RaiseYourPencil pe platformele de comunicare socială pentru a sprijini evenimentul #School4All.