ECDC: Este necesară intensificarea răspunsului la noul coronavirus în UE
Agravarea pandemiei de coronavirus în Europa face din ce în ce mai necesară intensificarea măsurilor de protecţie şi răspuns din partea Uniunii Europene şi a statelor membre.
Laurențiu Văduva, 02.10.2020, 12:03
Evaluarea riscurilor efectuată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor constată că intervențiile nefarmaceutice, cum ar fi distanțarea fizică, menținerea igienei optime și utilizarea măştilor faciale s-au dovedit a fi insuficiente pentru a reduce sau a controla expunerea la virus. În același timp, impactul ratelor crescute de infectare variază de la o țară la alta. În timp ce în unele țări creșterea lor afectează în principal persoanele mai tinere – având drept rezultat principal cazuri ușoare și asimptomatice – în alte țări creșterea lor conduce la sporirea deceselor în rândul persoanelor în vârstă. Situația epidemiologică actuală prezintă un risc crescător pentru grupurile cu risc crescut și pentru cadrele medicale și necesită măsuri specifice imediate în materie de sănătate publică.
În cadrul evaluării sale, Centrul European identifică mai multe opțiuni de răspuns, cum ar fi consolidarea capacităților în materie de asistență medicală și direcționarea acțiunilor din domeniul sănătății publice către persoanele vulnerabile și către cadrele medicale. Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor îndeamnă la aplicarea unor intervenții nefarmaceutice, strategii de testare, măsuri de depistare a contactelor, măsuri de carantină, la o comunicare adecvată cu privire la riscuri și la măsuri de protecție a sănătății mintale.
În orientările sale privind intervențiile nefarmaceutice împotriva COVID-19, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor prezintă opțiuni disponibile pentru astfel de intervenții în diverse scenarii epidemiologice. Orientările evaluează dovezile privind eficacitatea acestor intervenții și abordează aspectele legate de punerea lor în aplicare, inclusiv obstacolele potențiale și factorii care facilitează aplicarea intervențiilor.
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor joacă un rol esențial în evaluarea, din punct de vedere științific, a amenințărilor la adresa sănătății publice. El realizează evaluări rapide ale riscurilor și pune la dispoziție actualizări epidemiologice frecvente și asistență tehnică prin elaborarea unor orientări privind modul optim de răspuns la apariția unui focar epidemic. Aceste orientări includ supravegherea focarelor epidemice, planificarea pregătirii și răspunsului și sprijinul acordat în materie de activități de laborator.