După Pactul verde, Comisia va lansa și un Pact climatic
Comisia Europeană se pregătește să lanseze în luna martie un Pact climatic. Documentul este în lucru în momentul de față.
Mihaela Mihai, 15.01.2020, 11:51
Nu există deocamdată foarte multe informații despre acest nou Pact. Se știe doar că documentul este menit să facă auzită vocea cetățenilor și să le confere un rol în conceperea noilor acțiuni de combatere a schimbărilor climatice și de degradare a mediului, văzute ca o amenințare la adresa existenței Europei și a întregii lumi.
Inițiativa, la care se lucrează în momentul de față, va fi lansată după Pactul Ecologic, prezentat luna trecută de președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen. Este o strategie care își propune să transforme Uniunea într-o economie modernă, eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor și competitivă, în care să nu mai existe emisii de gaze cu efect de seră până în anul 2050.
În Pactul Ecologic european nu se vorbește doar despre reducerea emisiilor. Înseamnă încurajarea inovațiilor. Se referă la mâncare de calitate și mobilitate modernă. Va duce la crearea de noi afaceri și piețe în întreaga Europă, spune șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen. Și tot ea adaugă: Pactul ecologic european este noua noastră strategie de dezvoltare.
Pactul acoperă, de altfel, toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, industria siderurgică , tehnologia informațiilor, textilele și produsele chimice.
Îndeplinirea obiectivelor necesită însă investiții semnificative. Ar fi vorba de 260 de miliarde de euro până în 2030 doar în sectorul energiei și al combaterii schimbărilor climatice. Aceste investiții vor necesita mobilizarea sectorului public și a celui privat.
Unii spun că prețul plătit pentru această transformare este prea mare. Să nu uităm însă cât ne-ar costa să nu facem nimic. Un preț mai mare de la un an la altul. Inundațiile ne costă 5 miliarde de euro în fiecare an. Și tot în fiecare an, seceta produce pagube de 10 miliarde de euro, iar cei mai loviți sunt fermierii, mai afirmă Ursula von der Leyen.
Comisia se pregătește, de asemenea, să prezinte o Strategie privind biodiversitatea pentru 2030, un nou Plan de acțiune privind strategia industrială și economia circulară, o strategie de la fermă la consumator pentru o alimentație durabilă.