Două treimi dintre europeni cred că schimbarea climei este una dintre cele mai grave probleme
Românii sunt puțin interesați să ia măsuri personale pentru combaterea schimbărilor climatice, chiar dacă problemele aduse de climă sunt din ce în ce mai grave. Î
Luminița Voinea, 25.07.2023, 08:08
Schimbările climatice din ultima perioadă vin cu probleme grave asupra sănătății. Efectele se văd inclusiv la nivelul psihicului, manifestându-se prin creșterea agresivității și a violenței, până la decese, spun specialiștii.
Cu toate acestea, românii sunt cei mai dezinteresați europeni de deciziile personale pentru combaterea schimbărilor climatice, arată datele unui sondaj Eurobarometru. Doar 29% din populație spune că a luat astfel de decizii în viața de zi cu zi. La noi, schimbările climatice sunt pe locul trei într-un top al celor mai serioase probleme pe care le avem. Pe primul loc se află sărăcia și conflictele armate. Asta în timp ce77% dintre europeni se arată foarte îngrijorați de problematica schimbărilor climatice și cred că tranziția la economia verde ar trebui să fie accelerată. Cei mai mulți dintre europeni sunt de părere că cei care trebuie să se ocupe de combaterea acestora sunt Uniunea Europeană și guvernele naționale – 56%, urmate de industrie și mediul de afaceri – 53%. Doar 35 % dintre cei intervievati cred că responsabilitatea aparține în primul rând cetățenilor.
La noi, 70% dintre români consideră că guvernul ar trebui să facă mai multe pentru combaterea schimbărilor climatice. Asta în timp ce peste jumătate dintre europeni, mai precis 63%, spun că au luat decizii de luptă împotriva schimbărilor climatice, în viața de zi cu zi, cum ar fi reducerea deșeurilor, separarea reciclabilelor, transportul prietenos cu mediul, consumul de alimente bio sau reducerea consumului de carne. Cei mai implicați europeni sunt cei din Luxemburg, Finlanda și Suedia, unde peste 80% din populație a luat astfel de decizii, iar pe ultimele locuri se află Polonia, Bulgaria și, la coada clasamentului, România.
Când vine vorba de soluții, 86% din europeni spun că Uniunea Europeană și guvernele naționale trebuie să eficientizeze consumul de energie până în 2030, prin izolarea clădirilor, instalarea panourilor fotovoltaice și încurajarea utilizării mașinilor electrice. Datele sondajului mai arată că 30 la sută dintre europeni spun că își lasă cât de des pot mașina personală pentru a merge cu bicicleta sau transportul public, în timp ce la noi media este de doar 16%.