Două proceduri de infringement la adresa României și a altor 23 state membre
Două avertismente pentru Romania vin din partea Comisiei Europene. Executivul european a ințiat doua proceduri de infringement pentru că nu a informat în legătură cu transpunerea în legislația națională a Directivelor europene privind securitatena cibernetică și protejarea infrastructurii critice.
Luminița Voinea, 05.12.2024, 15:30
Prima procedură de infringement la adresa României şi a altor 22 de state membre se referă la stadiul implementării Directivei privind securitatea cibernetică.
Printre statele avertizate alături de România se numără și Bulgaria, Spania, Franța, Austria, Țările de Jos, Finlanda sau Suedia.
Acestea trebuiau să transpună Directiva europeană până la data 17 octombrie 2024.
Documentul urmărește să asigure un nivel ridicat de securitate cibernetică în întreaga Uniune Europeană și vizează entitățile care își desfășoară activitatea în sectoare critice. Vorbim aici despre serviciile publice de comunicații electronice, serviciile digitale, gestionarea apelor reziduale și a deșeurilor, sănătatea, energia, transporturile, serviciile poștale și de curierat și administrația publică.
Potrivit Comisiei Europene, punerea în aplicare integrală a legislației este esențială pentru a îmbunătăți capacitatea de prevenire și răspuns la incidentele de natură cibernetică.
O a doua procedură de infringement vizează România și alte 23 de state membre, printre care Belgia, Bulgaria, Danemarca, Germania, Luxembourg, Ungaria, Portugalia sau Finlanda.
Aceasta se referă la transpunerea în legislația națională a Directivei privind protecția infrastructurii critice şi capacitatea celor responsabili să asigure acest lucru.
Noua Directivă europeană trebuia transpusă în legislația națională până la 17 octombrie 2024.
Documentul extinde domeniul de aplicare de la două la 11 sectoare care furnizează servicii vitale pentru societatea şi economia europeană.
Vorbim despre domenii precum energia transporturile, sănătatea, apa, băncile sau infrastructura digitală.
Acest tip de infrastructură ar trebui să reziste unei serii de amenințări precum dezastre naturale, atacuri teroriste, amenințări din interior sau sabotaj.
România, alături de statele avertizate de Comisie, trebuie să răspundă solicitării executivului european în termen de două luni pentru a nu trece la următoarea etapă a procedurii de infringement. Potrivit aestei etape, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.