Dosar de vacanţă: calitatea apelor pentru scăldat în Europa
Ne aflăm în plin sezon estival şi mulţi dintre noi îşi pun întrebarea: cât de sigure sunt apele de scăldat din Europa? Avem veşti bune, potrivit ultimului raport anual al Comisiei Europene şi Agenţiei Europene de Mediu.
Laurențiu Văduva, 15.06.2022, 08:45
Comisia Europeană şi-a publicat recent Raportul anual privind calitatea apei pentru scăldat în Europa. Potrivit documentului, în anul 2021, aproape 85% din zonele europene pentru scăldat îndeplineau cele mai stricte standarde ale Uniunii Europene.
Această evaluare a fost elaborată după monitorizarea a aproape 22.000 de zone pentru scăldat din statele membre ale Uniunii Europene, plus Albania și Elveția.
Potrivit raportului, apele costiere – care reprezintă aproape două treimi din totalul zonelor pentru scăldat – au o calitate mai bună decât apele interioare.
În anul 2021, s-au respectat standardele minime de calitate a apei în mai mult de 95% din zonele europene. Spre exemplu, în Austria, Malta, Croația, Grecia, Cipru, Danemarca și Germania, cel puțin 90 % din apele pentru scăldat se încadrează în categoria calitate excelentă. Polonia, Slovacia Ungaria şi Estonia se află, pe de altă parte, pe ultimele locuri la punctajele naţionale.
În România, 84% din totalul apelor pentru scăldat au calitate excelentă şi nu avem ape periculoase.
Pentru comparaţie, Austria este pe primul loc în Uniune cu 97,7% din apele pentru scăldat având calitate excelentă, iar la polul opus, pe ultimul loc, este Polonia – cu doar 44,5%.
Ca punctaj general, suntem deasupra Sloveniei, Elveţiei, Franţei, Olandei sau Suediei, dar imediat sub media europeană.
România nu are ape pentru scpăldat de calitate necorespunzătoare, conform raportului. Pe litoralul românesc, majoritatea zonelor de îmbăiere au calitate excelentă. Sunt doar câteva care au doar calificativul « bun ». Mamaia, Năvodari, Constanţa, Olimp, Neptun, Costineşti, Mangalia, Vama Veche, toate sunt excelente. La Gura Portiţei, calitatea apei este doar «bună».
Anul trecut, apele pentru scăldat de calitate nesatisfăcătoare reprezentau 1,5% din totalul zonelor pentru scăldat din Uniune. Calitatea nesatisfăcătoare este adesea rezultatul poluării pe termen scurt, iar o evaluare mai bună a surselor de poluare și aplicarea unor măsuri de gestionare integrată a resurselor de apă pot contribui la îmbunătățirea calității apei – arată Comisia în acest Raport.
În paralel cu Raportul din acest an privind apa pentru scăldat, Agenţia Europeană de Mediu a publicat și o hartă interactivă actualizată, care indică nivelul de calitate a apei înregistrat în fiecare zonă pentru scăldat. De asemenea, sunt disponibile rapoarte de țară actualizate, precum și informații suplimentare privind punerea în aplicare a directivei la nivel național.