Discuţii pentru acorduri de liber schimb între UE şi state din Asia
Uniunea Europeană pregăteşte acorduri de liber-schimb cu mai multe ţări din zona Asia-Pacific, în contextul tensiunilor comerciale cu Statele Unite
Daniela Coman, 06.08.2018, 15:19
Uniunea Europeană pregăteşte acorduri de liber-schimb cu mai multe ţări din zona Asia-Pacific, în contextul tensiunilor comerciale cu Statele Unite, care au impus recent taxe majorate de vamă pentru numeroase produse importate din Uniune, dar şi din alte state.
Prezentă în Singapore, la Conferința anuală Uniunea Europeană – Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), înaltul reprezentant al Uniunii pentru politica externă, Federica Mogherini, a discutat cu liderii din zonă despre probleme regionale și globale, securitatea maritimă, proliferarea nucleară, schimbările climatice și gestionarea dezastrelor. Reuniuneaa avut loc la doar trei luni, după ce miniștrii europeni de externe au decis să intensifice cooperarea în materie de securitate în și cu Asia.
Participanţii – atât asiatici cât şi europeni – au fost toţi de acord că trebuie să se opună tendinţelor protecţioniste şi să colaboreze pentru a face faţă războiului comercial declaşat împotriva tuturor de preşedintele american, Donald Trump. Şefa diplomației europene, Federica Mogherini, i-a asigurat pe omologii din Asia că pot conta pe Uniunea Europeană ca partener pentru un comerț liber: Suntem pe aceleaşi poziţii în ceea ce priveşte politica globală. Credem că disputele internaţionale pot fi rezolvate pe cale diplomatică. Suntem interesaţi, în egală măsură, să participăm la un comerţ internaţional liber şi care să respecte regulile fairplay-ului. Schimburile libere şi echitabile sunt profitabile pentru toţi, iar acordurile de liber schimb aflate în curs de negociere între Uniunea Europeană şi mai multe ţări din grupul ASEAN ne pot servi ca rampă de lansare pentru un viitor tratat între regiuni.
Din Forumul Asia-Pacific fac parte Thailanda, Malaiezia, Singapore, Indonezia, Filipine, Brunei, Vietnam, Laos, Birmania şi Cambodgia. Prin aceste viitoare acorduri de liber-schimb, statele europene vor putea face import şi export cu aceste ţări, fără taxe sau cu o vamă foarte mică.
De altfel, săptămâna trecută, Comisia i-a prezentat Consiliului rezultatul negocierilor pentru Acordul de Parteneriat economic cu Japonia, cel mai important acord comercial bilateral negociat vreodată de Uniunea Europeană, precum şi acordurile comerciale şi de investiţii cu Singapore. Doamna Mogherini a discutat la Singapore şi cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a cărei ţară suportă, de asemenea, consecinţele politicii protecţioniste americane. Federica Mogherini şi-a asigurat interlocutorul că Uniunea nu are în plan să adopte nicio acţiune împotriva Chinei, pe care o consideră un partener strategic şi cu care doreşte să întărească coolaborarea pe termen lung.
Şefa diplomaţiei europene îşi continuă turneul în Asia, astăzi aflându-se în Coreea de Sud, unde discuţiile vor viza, între altele, denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă a Coreii de Nord și instalarea unui climat de pace și reconciliere de lungă durată în peninsulă.