Directiva privind performanţa energetică a clădirilor va reduce facturile la energie şi emisiile
Directiva privind performanţa energetică a clădirilor – o altă etapă importantă a Pactului verde European – a fost aprobată în formă finală. Textul va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii şi va intra în vigoare în curând. Ulterior, va trebui ca statele membre să o transpună în legislaţia lor naţională.
Arina Petrovici-Matei, 22.04.2024, 10:48
Noile reglementări stabilesc cadrul pentru ca statele membre să reducă emisiile şi consumul de energie în clădirile din întreaga Uniune Europeană, de la locuinţe şi locuri de muncă la şcoli, spitale şi alte clădiri publice. Acest lucru va contribui la îmbunătăţirea sănătăţii şi a calităţii vieţii oamenilor.
Totodată, Directiva revizuită stabileşte obiective ambiţioase de reducere a consumului global de energie al clădirilor în întreaga Uniune, ţinând seama de particularităţile naţionale. Aceasta lasă la latitudinea ţărilor membre ce clădiri să fie vizate şi ce măsuri trebuie luate. Acest lucru va stimula cererea de tehnologii curate în Europa şi va crea locuri de muncă, investiţii şi creştere economică – susţine Comisia Europeană, într-un comunicat.
Fiecare stat membru îşi va adopta propria traiectorie naţională pentru a reduce consumul mediu de energie primară al clădirilor rezidenţiale cu 16% până în 2030 şi cu 20-22 de procente până în 2035. Pentru clădirile nerezidenţiale, acestea vor trebui să renoveze 16% dintre clădirile cu cele mai slabe performanţe până în 2030 şi 26 de procente dintre clădirile cu cele mai slabe performanţe până în 2033.
Ţările membre vor avea posibilitatea de a excepta de la aceste obligaţii anumite categorii de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, inclusiv clădirile istorice sau casele de vacanţă. Cetăţenii vor fi sprijiniţi în eforturile lor de a-şi îmbunătăţi locuinţele. Directiva prevede înfiinţarea unor ghişee unice pentru consiliere cu privire la renovarea clădirilor, iar dispoziţiile privind finanţarea publică şi privată vor face renovarea mai accesibilă ca preţ şi mai fezabilă.
Noua lege va stimula independenţa energetică a Europei, în conformitate cu planul REPowerEU, prin reducerea utilizării combustibililor fosili importaţi. Directiva revizuită va face din emisii zero standardul pentru clădirile noi.