Directiva privind apa potabilă, pe agenda primei reuniuni a miniştrilor mediului din UE
Consiliul UE şi-a adoptat poziţia cu privire la propunerea de revizuire a Directivei privind apa potabilă. Noile norme actualizează standardele de calitate pe care trebuie să le îndeplinească apa potabilă.
Gabriela Mitrovici, 12.03.2019, 12:05
Consiliul UE şi-a adoptat poziţia cu privire la propunerea de revizuire a Directivei privind apa potabilă. Noile norme actualizează standardele de calitate pe care trebuie să le îndeplinească apa potabilă.
Uniunea Europeană se asigură că apa de la robinet este sigură pentru consum în toate statele membre. În acest sens, Consiliul și-a adoptat poziția cu privire la propunerea de revizuire a Directivei privind apa potabilă. Noile norme actualizează standardele de calitate pe care trebuie să le îndeplinească apa potabilă și introduc o abordare eficientă în ceea ce priveşte costurile și riscurile pentru monitorizare. Acestea conțin, de asemenea, noi dispoziții privind materialele care intră în contact cu apa potabilă și privind îmbunătățirea accesului la apă. Revizuirea este un rezultat direct al primei inițiative cetățenești europene de succes Dreptul la apă.
Ioan Deneș, ministrul apelor și pădurilor din România, care a prezidat Consiliul Mediu în care s-a discutat această directivă, a spus că cetăţenii europeni trebuie să poată consuma cu încredere apa, oriunde s-ar afla în Europa, fără motive de îngrijorare pentru sănătate.
Am reuşit să ajungem la o soluţie de compromis echilibrată între nivelul obligațiilor legate de îmbunătățirea sau menținerea accesului la apă și nivelul de flexibilitate pentru luarea măsurilor necesare în funcție de necesitățile geografice, sociale și culturale ale statelor membre. Referitor la materialele în contact cu apa potabilă: pentru a asigura protecția sănătății umane am inclus cerințe minime de igienă în directivă. Un alt aspect important al propunerii este abordarea bazată pe risc, care acoperă întregul lanț de furnizare a apei, de la sursa de apă până la robinetul consumatorului. Prin această abordare, vom concentra timpul şi resursele pe acele riscuri care sunt cu adevărat importante şi pe măsurile eficiente din punctul de vedere al costurilor.
Unul dintre elementele principale ale propunerii de reformare este actualizarea standardelor de calitate a apei aflate în prezent în vigoare, care au fost stabilite cu peste 20 de ani în urmă. În plus, directiva revizuită introduce noi obligații de îmbunătățire a accesului la apă. Statele membre vor trebui, de asemenea, să asigure accesul consumatorilor la informații privind proprietățile apei potabile, precum și la alte informații utile. Consiliul propune, de asemenea, o nouă procedură de stabilire a cerințelor de igienă pentru materialele care intră în contact cu apa destinată consumului uman. Scopul este îmbunătățirea calităţii unor astfel de materiale pentru a se asigura protecția sănătății umane și evitarea oricărei contaminări.
Poziţia Parlamentului European asupra directivei în primă lectură este prevăzută pentru cea de a doua ședință plenară din martie, iar negocierile interinstituționale vor avea loc, probabil, în cursul președinției finlandeze.