Din aprilie va exista un cadru european de examinare a investițiilor străine
Uniunea Europeană va dispune de luna viitoare de norme noi prin care va putea monitoriza investițiile directe provenite din țări din afara spațiului comunitar, atunci când apar îngrijorări legate de securitate sau de ordine publică.
Mihaela Mihai, 14.03.2019, 11:41
Uniunea Europeană va dispune de luna viitoare de norme noi prin care va putea monitoriza investițiile directe provenite din țări din afara spațiului comunitar, atunci când apar îngrijorări legate de securitate sau de ordine publică.
Oficial se numește cadru de examinare a investițiilor străine directe și intră în vigoare de luna viitoare grație acordului la care a ajuns recent Consiliul Uniunii Europene, prezidat în prezent de țara noastră, și a votului favorabil dat de legislativul comunitar pe 14 februarie.
Regulamentul va fi obligatoriu pentru toate statele membre și a apărut, scrie Reuters, în urma îngrijorării unor țări, precum Franța sau Germania în fața investițiilor tot mai mari ale companiilor chineze sprijinite de stat în sectoare strategice, precum telecomunicațiile, cercetarea ori infrastructura de transport.
Cadrul va furniza statelor membre instrumentele prin care se pot opune unor investiții străine în active strategice dacă ele consideră că acele investiții pun în pericol securitatea și ordinea publică internă.
Ca urmare a acestei reglementări, Comisia va avea dreptul de a emite avize în cazuri care vizează mai multe state membre sau atunci când o investiție ar putea afecta un proiect sau program în interesul întregii Uniuni, cum ar fi Orizont 2020 sau Galileo.
Totodată, noul cadru va crea un mecanism de cooperare prin care statele membre și Comisia vor putea face schimb de informații și își vor exprima preocupările legate de anumite investiții. În același timp va încuraja cooperarea internațională în procesul de examinare a investițiilor.
Nu este o măsură protecționistă. Nu își propune să oprească investițiile de care avem, de altfel, nevoie pentru locuri de muncă și creștere economică. Nu este în nici un caz un mijloc prin care Comisia Europeană încearcă să le spună statelor membre ce investiții să accepte pe teritoriul lor, spune comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom.
De altfel, executivul comunitar ține să reafirme că interesele în materie de securitate națională țin de responsabilitatea statelor membre, așa cum tot ele vor avea ultimul cuvânt de spus în privința autorizării unei anumite operațiuni.
De ce este însă important noul cadru? Explicațiile vin tot de la comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom:
Este un instrument nou care ne va ajuta să ne consolidăm capacitatea colectivă de a răspunde în mod adecvat provocărilor care apar în această eră a globalizării. Mai ales atunci când investițiile străine sunt o amenințare pentru interesele noastre strategice. Este pentru prima oară când evaluăm aceste riscuri și căutăm soluții plecând de la ideea că suntem o economie integrate.
Mai trebuie spus că regulamentul a fost adoptat în urma unei propuneri din 2017 a președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.
Iar în momentul de față, noile reguli sunt cu atât mai importante cu cât mai multe state membre se pregătesc să lanseze licitații pentru licențele unei noi rețelei de telecomunicații 5G