Diferend teritorial între Croaţia şi Slovenia
O nouă extindere a Uniunii Europene, cu statele din Balcanii de Vest, va avea loc după 2019 – reafirmă preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.Acesta propune, totodată, medierea Bruxelles-ului în diferendul teritorial dintre Slovenia şi Croaţia
Arina Petrovici-Matei, 15.01.2018, 13:58
După ce Croaţia a respins un arbitraj internaţional care acordă Ljubljanei suvenanitatea asupra micului golf Piran, de la Marea Adriatică, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a propus să medieze problema frontalieră croato-slovenă.
Povestea sună aşa: în iunie, Curtea permanentă de arbitraj de la Haga a atribuit peste două treimi din golful Piran Sloveniei, în încercarea de a pune capăt unui contencios ce datează de la destrămarea Iugoslaviei, acum 25 de ani. Curtea de arbitraj a fixat pentru 30 decembrie 2017 data intrării în vigoare a deciziei. Însă Croaţia, care revendică jumătate din acest teritoriu maritim, a refuzat arbitrajul şi, mai mult decât atât, la 30 decembrie dimineaţa, trei vase de pescuit croate – însoţite de ambarcaţiuni de patrulare ale poliţiei din această ţară – au intrat în apele atribuite de Curtea de la Haga Sloveniei.
Şeful Executivului european Jean-Claude Juncker a profitat de vizita la Bruxelles a preşedintelui sloven Borut Pahor, pentru a minimaliza tensiunile dintre cele două state. Totodată, preşedintele Juncker şi-a reafirmat sprijinul pentru viitoarea extindere a Uniunii Europene: Procesul de extindere a Uniunii Europene cu statele din Balcanii de Vest – sunt absolut în favoarea lui, chiar dacă ştim că nu există posibilitatea de a avea noi state membre înaintea încheierii actualului mandat al Comisiei Europene, adică în noiembrie 2019. Dar, în următorul cabinet, ţările din această regiune vor trebui să beneficieze de ceea ce noi numim acum perspectiva europeană a Balcanilor de Vest. Însă, problema nerezolvată la frontiera dintre Slovenia şi Croaţia are un anume impact asupra aderării la blocul comunitar a statelor din Balcanii de Vest.
Totuşi, preşedintele Juncker a adăugat că diferendul asupra golfului Piran nu este chiar o mare problemă. În sensul în care – şi spun acest lucru fără a avea intenţia de a provoca -, ea nu interesează alţi şefi de stat şi de guvern ai Uniunii Europene. Nu este război între Slovenia şi Croaţia care, printre statele membre aşa-zis noi, funcţionează, în general, într-o manieră exemplară – a mai spus Jean-Claude Juncker, lăudând chiar relaţiile lor amicale.