Dezgheț în relațiile UE – SUA. Armistițiu în războiul tarifelor
Uniunea Europeană și Statele Unite au anunțat că suspendă tarifele pe care și le-au impus reciproc, pentru a marca un nou început în relațiile bilaterale.
Cătălin Gomboș, 08.03.2021, 08:15
Tarifele au fost impuse în contextul unei dispute vechi de 16 ani cu privire la subvenții acordate constructorilor de avioane Airbus și Boeing. Cele americane vizează importuri din Europa în valoare de 7 miliarde și jumătate de dolari pe an. Printre acestea se numără avioane și componente de avioane, vinuri din Franța, măsline spaniole, cafea din Germania, unelte ca șurubelnițele, lichioruri, brânzeturi și carnea de porc. Tarifele europene, care se aplică unor importuri din Statele Unite în valoare totală de 4 miliarde de dolari, vizează aeronavele și componentele acestora, tutunul, nucile, cartofii dulci, băuturi alcoolice ca romul și vodca, echipamentele sportive, mesele de cazinou, tractoarele și altele. Într-o primă etapă, tarifele respective vor fi suspendate pentru patru luni.
Statele Unite au impus tarifele după ce, în 2019, Organizația Mondială a Comerțului a constatat că Uniunea Europeană a acordat subvenții pentru Airbus care încălcau principiile unei concurențe corecte. Un an mai târziu, într-un caz paralel s-a constatat și vinovăția Statelor Unite cu privire la modul în care guvernul a sprijinit Boeingul, astfel încât Bruxellesul a adoptat la rândul său tarife pentru mărfurile americane.
Aceasta nu e singura dispută comercială dintre Statele Unite și Europa. Administrația Trump a impus tarife și pe aluminiul și oțelul European, iar Bruxellesul a răspuns prin propriile sale taxe asupra unor mărfuri americane, inclusiv motocicletele Harley Davidson și whisky. De altfel, după anunțul privind înghețarea tarifelor rezultate din disputa Airbus/Boeing, exportatorii americani de whisky și-au exprimat regretul că rămân în vigoare taxele impuse pe produsul lor.
Dincolo de aspectele economice, Ursula von der Leyen și Joe Biden au abordat și o serie de dosare în care Uniunea Europeană și Statele Unite au preocupări comune, se arată într-un comunicat al Comisiei. Primul subiect l-a reprezentat pandemia de coronavirus și campaniile de vaccinare, în condițiile în care atât UE cât și Statele Unite sunt producători majori de vaccinuri.
Un alt subiect important a fost combaterea schimbărilor climatice care a redevenit o prioritate și pentru Statele Unite – chiar în prima zi de mandat, Joe Biden a dispus revenirea țării sale în Acordul de la Paris.
Ursula von der Leyen a propus și o coordonare a politicilor europene și americane în Europa de Est, în condițiile în care părțile au o perspectivă strategică similară cu privire la Rusia. In sfârșit, cei doi oficiali au abordat și problema Ucrainei. Amintim că atât Uniunea Europeană cât și Statele Unite i-au impus sancțiuni Rusiei pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei.