Dezbatere în Parlamentul European „Către o Europă durabilă până în 2030”
Comisia Europeană a publicat un document de reflecție privind o Europă durabilă până în 2030.
Gabriela Mitrovici, 25.02.2019, 11:59
Comisia Europeană a publicat un document de reflecție privind o Europă durabilă până în 2030. Actul întăreşte angajamentul ferm al Uniunii de a îndeplini obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, inclusiv ale Acordului de la Paris privind schimbările climatice.
De-a lungul anilor, Uniunea Europeană a devenit un actor de frunte în domeniul durabilității, având cele mai înalte standarde sociale și de mediu și promovând Acordul de la Paris privind schimbările climatice și concepte inovatoare precum economia circulară.
Documentul de reflecţie publicat de Comisia Europeană trece în revistă provocările ample cu care se confruntă Europa și prezintă scenarii ilustrative pentru viitor, urmărind să orienteze dezbaterea asupra celui mai bun mod de a îndeplini aceste obiective și a celei mai bune contribuții pe care Uniunea Europeană o poate aduce în acest sens până în 2030. Pornind de la ceea ce s-a realizat în ultimii ani, scenariile evidențiază faptul că sunt necesare acțiuni suplimentare pentru ca Uniunea Europeană și întreaga lume să asigure un viitor durabil în interesul bunăstării cetățenilor, a spus prim-vicepreședinte Comisiei, Frans Timmermans:
Dezvoltarea durabilă începe și se termină cu oamenii, aceasta înseamnă că trebuie să acționăm astfel încât economia și societatea noastră să fie durabile și prospere în același timp. Facem acest lucru pentru a ne putea păstra modul de viață și a îmbunătăți calitatea vieții copiilor și nepoților noștri asigurându-le egalitate, un mediu natural sănătos și o economie prosperă, ecologică și favorabilă incluziunii. Punctul nostru de pornire spre o viitoare Europă mai durabilă trebuie să fie cele 17 obiective de dezvoltare cuprinzătoare şi interdependente asupra cărora lumea a fost de acord şi la care s-a angajat la reuniunea ONU din 2017. Principala noastră provocare pentru următorul deceniu este să găsim o metodă de a ne dezvolta economic, de a continua să ne îmbunătăţim standardele de viaţă şi bunăstarea în beneficiul tuturor fără să ne epuizăm resursele naturale, fără să distrugem şi să otrăvim mediul şi fără să declanşăm schimbări climatice. Avem nevoie doar de o economie care se dezvoltă în limitele planetei noastre şi pentru prosperitatea celor mulţi nu a celor puţini.
Documentul de reflecție se concentrează asupra principalelor fundamente ale politicilor de tranziție la durabilitate, printre care se numără trecerea de la economia liniară la cea circulară, corectarea dezechilibrelor din sistemul nostru alimentar, adaptarea sectorului energetic, a clădirilor și a mobilității la exigențele viitorului și garantarea faptului că această tranziție este echitabilă și nu lasă pe nimeni în urmă.
Documentul se încheie subliniind importanța asigurării unui model de urmat pentru tranziția la nivel mondial către dezvoltarea durabilă, întrucât politicile noastre nu vor avea decât un impact limitat asupra planetei dacă alții urmează politici contrare.