Despre contractele colective de muncă ale persoanelor care desfășoară o activitate independentă
Cetățenii europeni care desfășoară o activitate independentă fără angajați se pot uni pentru a purta negocieri colective, fără a încălca dreptul concurenței. Comisia Europeană a adoptat noi orientări în acest sens.
Gabriela Mitrovici, 30.09.2022, 10:14
Comisia Europeană a adoptat orientările privind aplicarea legislației Uniunii Europene în materie de concurență în cazul contractelor colective de muncă, referitoare la condițiile de muncă ale persoanelor care desfășoară o activitate independentă fără angajați, informează comunicatul oficial. Orientările clarifică situațiile în care anumite persoane care desfășoară o activitate independentă își pot uni forțele pentru a negocia în mod colectiv condiții de muncă mai bune, fără a încălca normele Uniunii în materie de concurență.
Articolul 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene interzice acordurile între întreprinderi care restrâng concurența. Deși contractele colective încheiate între angajatori și lucrători nu intră sub incidența normelor europene în materie de concurență, persoanele care desfășoară o activitate independentă sunt considerate întreprinderi și, prin urmare, riscă să încalce aceste norme atunci când poartă negocieri colective cu privire la onorariile lor sau la alte condiții comerciale. Prin urmare, deseori persoanele care desfășoară o activitate independentă nu sunt sigure dacă își pot negocia în mod colectiv condițiile de muncă.
Orientările adoptare acum prevăd că dreptul concurenței nu se aplică persoanelor care desfășoară o activitate independentă fără angajați și care se află într-o situație comparabilă cu cea a lucrătorilor sau într-o poziție de negociere slabă.
Prin intermediul Rețelei europene în domeniul concurenței și al reuniunilor specifice cu partenerii sociali europeni, Comisia va monitoriza modul în care aceste orientări se reflectă la nivel național. Comisia va revizui aceste orientări până în 2030.
Orientările fac parte din acțiunile menite să asigure abordarea adecvată a condițiilor de muncă ale lucrătorilor pe platforme online. Cu toate acestea, domeniul de aplicare include și situația persoanelor care desfășoară o activitate independentă fără angajați și care sunt active în economia offline.