Deputații europeni: banii din planurile de redresare să fie folosiţi pentru beneficii pe termen lung
Statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să folosească banii din Mecanismul de redresare și reziliență pentru obținerea unor beneficii pe termen lung pentru economie și societate. Totodată, fondurile trebuie utilizate în mod transparent.
Mihaela Mihai, 23.06.2022, 08:05
Mecanismul de redresare și reziliență al Uniunii Europene a fost înființat în plină criză provocată de pandemia de Covid-19 cu scopul de a veni în ajutorul țărilor membre, al întreprinderilor și oamenilor aflați în dificultate.
Pentru responsabilii de la Bruxelles, mecanismul de redresare și reziliență nu este doar un instrument de ajutor pe termen scurt, este un plan orientat spre viitor. Va ajuta Uniunea să își atingă până în 2050 obiectivul în materie de neutralitate climatică și să facă progrese pe calea tranziției digitale.
Mecanismul este structurat, de altfel, în jurul a 6 axe principale: tranziția spre economia verde; transformare digitală; productivitate și competitivitate; coeziunea socială și economică; reziliența sanitară; politici pentru generația următoare.
Într-un raport privind punerea în aplicare până în prezent a Mecanismului, pregătit de comisiile economice și de buget ale Parlamentului, eurodeputații subliniază că anul trecut, economia a început să dea primele semne de redresare, după scăderea bruscă din 2020. Au apărut însă și noi provocări odată cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina și creșterea prețurilor la energie și alimente.
De aceea este important, spun membrii Parlamentului European, ca banii pentru redresare să fie utilizați în mod eficient pentru a asigura beneficii pe termen lung pentru economie și societate.
În același timp, autorii documentului atrag atenția că fondurile trebuie să fie utilizate în mod transparent și cu respectarea regulilor.
Raportul Parlamentului european arată, pe de altă parte, și faptul că administrațiile publice din țările membre au probleme în absorbția tuturor fondurilor într-un interval scurt de timp în condițiile în care reformele și investițiile trebuie realizate până în 2026.
Eurodeputații insistă, în aceste condiții, ca pe lângă autoritățile locale și regionale, și partenerii sociali și societatea civilă să fie implicate în realizarea obiectivelor.
În acest context trebuie spus că Mecanismul de redresare și reziliență dispune de fonduri de nu mai puțin de e 723,8 miliarde de euro. Banii ajung la statele membre sub formă de credite și granturi, adică împrumuturi nerambursabile, în baza planurilor naționale de redresare și reziliență și numai după ce acestea sunt aprobate de Comisie și Consiliu.
Olanda nu a transmis până acum Comisiei nici un plan și nu beneficiază de fonduri, iar Ungaria, deși a transmis la Bruxelles toate documentele necesare, nu a primit nici un răspuns din cauza preocupărilor legate de respectarea statului de drept și de combatere eficientă a fraudei, conflictelor de interese și acorupției.