Democraţia în Uniunea Europeană
Bruxelles-ul a găzduit Colocviul Anual privind Drepturile Fundamentale, tema din 2018 fiind Democraţia în Uniunea Europeană.
Arina Petrovici-Matei, 06.12.2018, 13:47
Bruxelles-ul a găzduit Colocviul Anual privind Drepturile Fundamentale, tema din 2018 fiind Democraţia în Uniunea Europeană.
Colocviul a avut ca obiective principale să reafirme că democraţia este valoarea comună esenţială în Uniunea Europeană şi în toate ţările sale membre şi să caute noi modalităţi ca Uniunea Europeană şi societăţile europene să-şi reînnoiască angajamentul democratic. Dezbaterile au avut loc în contextul apropiatelor alegeri europarlamentare şi al împlinirii a 70 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.
Politicieni de rang înalt la nivel naţional şi european, organizaţii internaţionale, reprezentanţi ai societăţii civile, ai presei şi ai social media, ai mediului de afaceri şi academic, dar şi multi alţii au încercat să identifice căi de promovare a participării democratice libere, deschise și sănătoase într-o eră care se remarcă printr-un interes şi o prezenţă a cetăţenilor tot mai scăzute la urnele de vot, populism, digitalizare și amenințări la adresa societății civile.
Pentru prim vice-preşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, digitalizarea este una dintre cele mai mari provocări:
Cred că cea mai mare provocare căreia trebuie să-I facem faţă este adaptarea la lumea care se schimbă incredibil de repede. Distanţele în această lume digitalizată şi-au pierdut orice sens, iar a patra revoluţie industrială se traduce prin faptul că relaţia fiecărui om cu celălalt, cu societatea şi cu lumea în ansamblul ei se schimbă mai mult decât în cele trei revoluţii industriale anterioare, mai rapid, ubicuu, la nivel global şi în condiţii diferite.
Noi, ca europeni, am experimentat contextul în care influenţa Europei, în termeni de forţă a proiecţiei, s-a schimbat. În acelaşi timp, absolut îndreptăţit, oameni din alte părţi ale mapamondului îşi cer drepturile pentru locul lor în lume. De ce alţi oameni din alte zări nu ar trebui să trăiască la fel ca noi? Au dreptul să o ceară şi să o câştige ca şi noi. Noi ar trebui să le fim sursă de inspiraţie. Căci, foarte adesea, ei nu vor să aibă doar viaţa materială pe care o avem noi, ci şi o viaţă bazată pe valorile noastre, pe modul nostru de a trăi laolaltă pe acest continent al diversităţii.
Dezbaterile de la Colocviul Anual privind Drepturile Fundamentale gazduit de Bruxelles au vizat şi promovarea unei largi participări și reprezentări ca o condiție pentru societățile democratice incluzive. Participanţii au analizat şi oportunitățile și provocările generate de digitalizare pentru o dezbatere democratică informată, corectă și pluralistă și discutarea impactului negativ al propagandei.