Degradarea solului în Europa trebuie oprită urgent, avertizează Centrul Științific European
Degradarea solului ne amenință competitivitatea, securitatea alimentară, productivitatea agricolă, biodiversitatea și reziliența la fenomenele meteorologice extreme și la schimbările climatice, este concluzia unui raport publicat în această săptămână de Observatorul Uniunii Europene privind solul.
Mira Gomboș, 25.10.2024, 08:16
Raportul din 2024 privind starea solului în Europa arată tendințe alarmante, degradarea solului înrăutățindu-se mult în ultimii ani, și subliniază necesitatea unor acțiuni imediate pentru a încetini această tendință.
Se estimează că eroziunea globală a solului se ridică la 1 miliard de tone pe an în întreaga UE. În prezent, aproximativ un sfert din solurile din UE sunt afectate de eroziunea apei, în principal în terenurile cultivate, previziunile referindu-se la o posibilă creștere de 13-25 % până în 2050.
Eroziunea nesustenabilă a apei afectează aproximativ o treime din terenurile agricole. Agitația mecanică a solului, o practică comună în agricultură, poate iniția, de asemenea, degradarea solului. Acest fenomen, numit eroziune a aratului, poate avea un impact semnificativ asupra terenurilor cultivate. Alte forme de eroziune includ eroziunea eoliană și recoltarea culturilor, printre altele.
Dezechilibrele în materie de nutrienți sunt, de asemenea, în creștere: în prezent, se estimează că acestea afectează 74 % din terenurile agricole. Aceste modificări ale compoziției solului pot avea consecințe negative.
De exemplu, surplusul de azot este în creștere și poate fi dăunător pentru sănătatea umană, culturi, ecosisteme și climă. Între timp, carbonul organic din sol, care este esențial pentru menținerea sănătății terenurilor cultivate, este în scădere în zonele agricole.
Se estimează că 70 de milioane de tone din acest carbon organic au fost pierdute din solurile minerale ale terenurilor cultivate din UE și Regatul Unit între 2009 și 2018.
Degradarea turbăriilor este, de asemenea, îngrijorătoare. Aceste zone umede sunt absorbanți esențiali de carbon: absorb gazele cu efect de seră din atmosferă și le stochează, contribuind la atenuarea schimbărilor climatice. Când se deteriorează, turbăriile pot elibera aceste gaze înapoi în atmosferă. .
În afara UE, situația este la fel de gravă – în special în Ucraina, unde activitățile militare au provocat distrugeri grave ale solului. Se estimează că peste 10 milioane din cele 60 de milioane de hectare de teren ale Ucrainei sunt degradate din cauza invaziei Rusiei. Recuperarea acestor daune ar putea dura decenii sau chiar secole.
Ca parte a politicii agricole comune, utilizarea durabilă a solurilor agricole este deja sprijinită prin planurile strategice în toate statele membre printr-o combinație de măsuri obligatorii și voluntare pentru fermieri.
Pentru perioada 2023-2027, 47 % din terenurile agricole europene (față de 15 % în trecut) vor primi sprijin pentru acțiuni care vizează îmbunătățirea solurilor sau evitarea degradării acestora, inclusiv prin eroziunea apei.