Declaraţia de la Bucureşti, semnată la Summitul European al Regiunilor şi Oraşelor
Participanţii la cel de-al VIII-lea Summit european al regiunilor şi oraşelor au adoptat Declaraţia de la Bucureşti, intitulată Construirea Uniunii Europene de la temelie, împreună cu regiunile şi oraşele.
Gabriela Mitrovici, 28.03.2019, 10:31
Participanţii la cel de-al VIII-lea Summit european al regiunilor şi oraşelor au adoptat Declaraţia de la Bucureşti, intitulată Construirea Uniunii Europene de la temelie, împreună cu regiunile şi oraşele. Documentul exprimă convingerea aleşilor la nivel regional şi local că, pentru a relansa Uniunea Europeană, trebuie să ne apropiem de cetăţeni, prin implicarea comunităţilor locale.
În cadrul summitului găzduit în această lună de Palatul Parlamentului din Bucureşti, aleşii locali şi regionali din Uniunea Europeană au semnat o declaraţie care va contribui la pregătirea agendei strategice 2019-2024. Documentul i-a fost înmânat preşedintelui Klaus Iohannis de către preşedintele Comitetului European al Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz, cu rugămintea de a-l prezenta liderilor de stat şi de guvern care vor participa la Summitul de la Sibiu, din 9 mai.
Uniunea Europeană are nevoie de oraşele şi regiunile sale în aceeaşi măsură în care ele au nevoie de Uniunea Europeană, a spus ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, care a vorbit la Summitul European al Regiunilor şi Oraşelor.
Eugen Teodorovici: Vom putea vorbi cu adevărat de coeziunea noastră, a tuturor statelor europene, atunci când vor dispărea cei trei D. Decalajele încă existente la nivelul comunităţilor, oraşelor, regiunilor şi, mai ales, la nivelul ţărilor noastre. Atunci când vor dispărea Diferenţele încă persistente în ceea ce priveşte modalitatea de aplicare a regulilor şi standardelor de evaluare la nivel european. Atunci când nu vom mai vorbi, şi sper vor dispărea, Delimitările de orice natură – zona euro, zona Schengen şi aşa mai departe.
Documentul include zece măsuri care vizează consolidarea fundamentului democratic al Uniunii Europene şi întărirea acţiunilor Uniunii pe plan local pentru a construi un viitor mai bun pentru cetăţenii europeni.
Este foarte importantă guvernanţa pe mai multe niveluri pentru a asigura o participare activă şi echitabilă a tuturor nivelurilor guvernamentale într-un spirit de încredere. O altă măsură vizează creşterea nivelului de descentralizare, cu respectarea cadrelor naţionale, în vederea sporirii transparenţei, a responsabilităţii şi a calităţii elaborării politicilor.
Declaraţia de la Bucureşti mai prevede că piaţa unică ar trebui să fie completată cu politici care să garanteze exercitarea libertăţilor pieţei unice de către toţi şi respectarea echităţii şi justiţiei sociale. Drepturile sociale ar trebui să fie puse pe picior de egalitate cu drepturile economice.
O altă măsură are în vedere eliminarea decalajelor economice, sociale şi teritoriale persistente – o provocare majoră pentru viitorul Uniunii Europene. În această privinţă, politica de coeziune ar trebui menţinută după 2020 pentru toate regiunile.
Potrivit declaraţiei, nivelul investiţiilor publice este în continuare prea scăzut pentru a oferi infrastructura şi serviciile publice adecvate şi, prin urmare, Uniunea Europeană trebuie să asigure autorităţilor locale şi regionale marja de manevră necesară pentru a sprijini investiţiile.