Declaraţia comună asupra Conferinţei privind viitorul Europei, semnată
Declaraţia comună referitoare la Conferinţa privind viitorul Europei a fost semnată, zilele trecute, de liderii principalelor instituţii ale Uniunii.
Arina Petrovici-Matei, 19.03.2021, 10:15
Este un nou început pentru Uniunea Europeană şi pentru toţi cetăţenii europeni – au apreciat liderii principalelor instituţii ale blocului comunitar. Conferinţa privind viitorul Europei va fi o ocazie unică pentru toţi cetăţenii şi pentru societatea civilă de a contura un proiect comun pentru o democraţie europeană funcţională – consideră preşedintele Parlamentului David Sassoli.
Pentru premierul portughez Antonio Costa, convocarea Conferinţei privind viitorul Europei este un mesaj de încredere şi speranţă că vom depăşi pandemia şi criza. Avem speranţa că împreună vom construi o Europă echitabilă, ecologică şi digitală – a mai spus Costa. Iar preşedintele Comisiei Ursula von der Leyen i-a invitat pe toţi europenii să se exprime, să spună în ce Europă doresc să trăiască, să o modeleze şi să îşi unească forţele pentru a o construi.
Aşteptările cetăţenilor sunt clare: îşi doresc să aibă un cuvânt de spus cu privire la viitorul Europei şi la temele care le afectează viaţa. Şi promisiunea noastră este la fel de clară: îi vom asculta, iar apoi vom acţiona – a subliniat şefa Executivului de la Bruxelles.
Conferinţa privind viitorul Europei îşi propune să le acorde cetăţenilor un rol mai important în conturarea politicilor şi a obiectivelor ambiţioase ale Uniunii, îmbunătăţind astfel rezistenţa la crize, indiferent de natura lor. Declaraţia comună cuprinde o listă de teme posibile precum sănătatea, schimbările climatice, echitatea socială, transformarea digitală, rolul Uniunii Europene în lume şi modalităţile de consolidare a proceselor democratice care guvernează blocul comunitar. Aceste teme corespund priorităţilor generale ale Uniunii şi aspectelor semnalate de cetăţeni în sondajele de opinie. În cele din urmă, cetăţenii participanţi vor decide ce subiecte vor fi discutate în cadrul conferinţei.
Conferinţa se va desfăşura în diverse foruri, inclusiv digitale, precum şi cu participare fizică, atunci când este posibil, cu respectarea normele legate de pandemia de COVID. O platformă digitală multilingvă interactivă le va permite cetăţenilor şi părţilor interesate să îşi prezinte ideile online şi îi va ajuta să participe la diverse evenimente sau să le organizeze.