David-Maria Sassoli, ales preşedinte al PE – priorităţi anunţate
Parlamentul European s-a reunit la Strasbourg în prima sa sesiune după alegerile din luna mai.
Cătălin Gomboș, 05.07.2019, 10:43
Parlamentul European s-a reunit la Strasbourg în prima sa sesiune după alegerile din luna mai. Aceasta a fost dedicată alegerii noii conduceri a legislativului, dar a fost marcată și de evenimentele de la Strasbourg, unde Consiliul European a decis pe cine propune pentru principalele funcții din UE.
Italianul David Sassoli este noul președinte al Parlamentului European, după alegeri care au avut un final așteptat, dat fiind că Sassoli a avut de la bun început susținerea principalelor două familii politice, popularii și socialiștii. În vârstã de 63 de ani, Sassoli este un fost jurnalist care a lucrat pentru mai multe publicații și pentru Televiziunea Națională, RAI. A intrat în politică spre sfârșitul anilor 2000, când s-a alăturat Partidului Democrat din Italia. În 2009 a fost ales în Parlamentul European și a obținut noi mandate în 2014 și 2019. În 2014, Sassoli a fost ales vicepreședinte al Parlamentului European responsabil pentru politica mediteraneană și buget. În primul său discurs ca președinte al legislativului, David Sassoli a pledat pentru menținerea Europei ca un spațiu al democrațiilor și diversității, unde nu trebuie tolerate derapajele, și a notat că noul legislativ își începe mandatul într-un moment complicat, în care încep schimbări ale modelului economic care trebuie adaptat la realitățile lumii:
Această legislatură a Parlamentului trebuie să interpreteze și să ajute la orientarea posibilelor schimbări necesare pentru ca Europa să devină mai puternică, mai modernă. Trebuie să readucem încrederea reciprocă între cetățeni și instituții, trebuie să o aducem din nou în realitate, și pentru asta avem nevoie de ambiție maximă și de curaj maxim, pentru a face față marilor provocări ale schimburilor, schimbările climatice, schimbări la nivelul justiției sociale, Guvernul politicilor migratorii, schimbările la nivelul creșterii locurilor de muncă, oportunităților echitabile și a drepturilor pentru toți.
David Sassoli a fost ales la o zi după ce Consiliul European, în urma unor deliberări care au durat trei zile, a decis pe cine susține pentru cele mai importante patru funcții europene – președinte al Comisiei, președinte al Consiliului, șef al diplomației europene și președinte al Băncii Centrale Europene. În condițiile în care președințiile Comisiei și Consiliului au revenit PPE și Renew Europe, alegerea unui membru al grupului socialiștilor în fruntea Parlamentului creează premizele unei majorități confortabile care să valideze nominalizările Consiliului. Acesta a fost, însă, ținta unor critici dure chiar din partea unor reprezentanți ai familiilor politice care și-au împărțit principalele funcții din UE.
Eurodeputații au fost nemulțumiți de faptul că șefii de stat și de guvern reuniți în Consiliu nu au ținut cont de așa-numitul sistem Spitzenkandidat, al candidaților cap de listă. Șase astfel de candidați au participat din aceste poziții la campania pentru euro-parlamentare și existau așteptări ca unul dintre ei să fie propus pentru funcția de președinte al Comisiei, ceea ce nu s-a întâmplat.
Parlamentul va trebui să valideze, cu votul majorității eurodeputaților, propunerea Comisiei. Teoretic aceasta poate fi respinsă însă, deși grupurile parlamentare s-au pronunțat în favoarea menținerii sistemului cu Spitzenkandidat, majoritatea au vorbit și despre necesitatea stabilității, ceea ce sugerează că numărul necesar de voturi va fi asigurat.