Cum vă poate ajuta UE să găsiți un loc de muncă în Europa
Ești cetățean european, e bine să știi că poți beneficia de principiul liberei circulații a lucrătorilor. Prin urmare, poți solicita un permis de muncă în orice țară din UE, indiferent dacă locuiești în țara în care lucrezi sau nu.
Luminița Voinea, 02.09.2024, 11:16
Printre beneficiile apartenenței României la Uniunea Europeană se află aplicarea la un loc de muncă în orice țară din Uniune.
Este bine să știți că normele europene vă protejează drepturile de securitate socială în orice țară din spațiul Uniunii Europene unde alegeți să lucrați.
Aceste drepturi se referă la tratament egal cu cetățenii țării respective în ceea ce privește accesul la locuri de muncă, condițiile de muncă și toate celelalte avantaje sociale și fiscale.
De asemenea, legislația UE vă protejează la locul de muncă, făcând ca discriminarea pe motive de gen, etnie, convingeri religioase sau handicap să fie ilegală.
Practic, Uniunea Europeană vă poate ajuta să vă lansați pe piața muncii, creând CV-ul perfect.
Pe platforma online gratuită Europass, puteți redacta CV-uri și scrisori de intenție personalizate, care vă permit să comunicați angajatorilor din întreaga Europă calificările și competențele dumneavoastră într-una dintre cele 31 de limbi.
Următorul pas este să vă introduceți CV-ul în baza de date europeană a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, EURES, pentru a avea acces la piața forței de muncă atât în țara de origine, cât și în restul Uniunii Europene.
EURES ajută persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorii din Europa și oferă informații privind condițiile de viață și de muncă din țara aleasă, precum și formarea lingvistică, cursuri de integrare și alte tipuri de sprijin post-recrutare.
Dacă sunteți lucrător profesionist – medic, avocat, profesor, asistent medical sau farmacist – este important să verificați dacă trebuie să obțineți mai întâi recunoașterea calificărilor dumneavoastră profesionale în țara din UE în care intenționați să vă mutați.
Consultați baza de date a Uniunii privind calificările profesionale, care vă va ajuta să găsiți autoritatea națională potrivită, care să vă ghideze în îndeplinirea formalităților administrative necesare pentru recunoașterea calificărilor dumneavoastră.
Încă un lucru important: potrivit normelor europene, veți plăti contribuții doar într-o singură țară și aveți aceleași drepturi și obligații ca și resortisanții țării în care beneficiați de asigurare.