Creştere economică sănătoasă şi durabilă în UE în 2018
Creşterea economiei mondiale va continua şi anul viitor, când este prognozată o rată de 3,7 %.
Daniela Coman, 02.01.2018, 11:24
Uniunea Europeană, în ansamblu, va înregistra, anul acesta o creştere economică de 2,1 la sută, iar în 2019, de 1,9 la sută, după ce anul trecut, economia europeană a cunoscut un avans de 2,3 la sută. Fără îndoială, nici zona euro nu se mai află în pericol, a ieşit definitiv din criză, iar creşterea va continua şi în 2018, după avansul din ultimele luni – potrivit prognozelor Comisiei, anunţate la sfârşitul anului trecut.
Mai mult, creşterea fragilă din ultimii ani se dovedeşte a fi sănătoasă şi de durată, după cum aprecia recent comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici: Avem o creştere a economiei mondiale, mai importantă decât se anticipa; ar putea ajunge la 4 la sută în următorii ani! Şi apoi, desigur, sunt eforturile făcute de europeni, care au reuşit să-şi reducă deficitele bugetare. La nivelul zonei euro defictul mediu este de 1,1 la sută. Aşa că, pentru cei care cred că 3 la sută deficit este o ţintă, le amintesc că nu, 3 la sută este limita maximă admisă! Să menţionăm şi refromele structurale făcute în Europa, care au întărit sectorul productiv. Şi apoi, este un climat de încredere care s-a reinstalat în economia europeană, investiţiile au revenit şi ele. Şi, în sfârşit, după mai mulţi ani de stagnare, creşterea economică a fost de 2,3 la sută pee ansamblu în Uniunea, 2,2, în zona euro. Iar în legătură cu şomajul avem cele mai bune veşti: a fost în scădere continuă şi va atinge în curând o rată de 8 la sută la nivel european, au fost create sute de mii de locuri de muncă. Este un record, n-am mai avut de mult astfel de cifre la ocuparea forţei de muncă. Dar, să fim prudenţi, să nu cădem într-o stare de euforie, creşterea economică pentru 2018 şi 2019 va fi un pic sub acest an bun 2017. Este sigur, am lăsat criza în spate, ne-am revenit, suntem pe calea cea bună, dar trebuie să continuăm să aplicăm reformele la care ne-am angajat!
Dacă se îmbunătăţeşte perspectiva celor care sunt în căutarea unui loc de muncă, nu acleaşi veşti bune îi aşteaptă pe salariaţii europeni, ale căror venituri vor creşte foarte puţin sau deloc în anii ce vin. În continuare, zona euro, în special, este apăsată de povara datoriilor, care se ridică la 87 la sută, în 2018. Cele mai mari datorii le au Grecia, de peste 170 la sută, dar şi Spania, Portugalia şi Italia.
Pentru prima dată în istoria sa, Comisia Europeană a făcut două proiecţii economice pentru anul acesta şi pentru anul viitor: pentru o Uniune cu 28, dar şi pentru una cu 27 de state membre, întrucât Marea Britanie pleacă în martie 2019.