Crearea unui Internet mai sigur pentru cetăţenii UE
Comisia Europeană intenţionează să oblige companiile din domeniul online să identifice şi să elimine rapid propaganda teroristă şi violenţa extremistă. Forul comunitar intenționează să stabilească amenzi pentru neconformare.
Gabriela Mitrovici, 28.08.2018, 10:32
Comisia Europeană intenţionează să oblige companiile din domeniul online să identifice şi să elimine rapid propaganda teroristă şi violenţa extremistă. Forul comunitar intenționează să stabilească amenzi pentru neconformare.
Oficialii Uniunii Europene pregătesc un regulament mult mai strict în ceea ce privește conținutul postat pe platformele de socializare precum Facebook, YouTube sau Twitter, în încercarea de a contracara și elimina propaganda teroristă.
Julian King, comisarul european pentru Securitatea Uniunii, a declarat pentru Financial Times că vor fi implementate măsuri mai dure pentru protejarea cetăţenilor europeni, întrucât Bruxellul consideră că firmele din domeniul online nu fac suficiente eforturi în acest sens. Numai între lunile martie și iunie 2018, suporterii și membrii ISIS au urcat peste 1.300 de clipuri pe YouTube, care au strâns mai mult de 163.000 de vizualizări. În plus, peste un sfert dintre acele filmulețe au rămas pe YouTube timp de câteva ore, suficient de mult pentru a fi descărcate și distribuite prin social media.
Proiectul legislativ nu este încă finalizat, dar potrivit publicației citate un oficial european de rang înalt a explicat că probabil va fi impusă o limită de o oră pentru ca platformele online să şteargă materialele considerate de autorităţi ca având caracter terorist.
Uniunea Europeană are nevoie de un internet mai sigur, a spus întotdeauna Andrus Ansip, vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil cu piața unică digitală.
Libertatea presei, inclusiv a internetului, este un canal vital pentru libertatea de exprimare. Acest principiu fundamental necesită protecție și respect. Protecția internetului ca o formă pentru libera exprimare. Respectul pentru lege pentru ca internetul să nu fie folosit pentru incitare la ură. Ca vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil de piața unică digitală, este sarcina mea să mă asigur că reușim să creăm un internet mai sigur pentru Europa, pe măsură ce îmbrățișăm evoluția digitală, un mediu de mai mare încredere pentru cetățenii noștri și afaceri. Siguranța și securitatea în lumea online sunt esențiale. Încrederea este obligatorie. Indiferent dacă luptăm cu pirateria cibernetică sau site-urile extremiste, dacă lucrăm la prevenirea utilizării necorespunzătoare a datelor personale ale consumatorilor sau la întărirea drepturilor cumpărătorilor online în întreaga Uniune Europeană, avem nevoie de un internet sigur pe care să ne putem baza.
Noua reglementare va avea nevoie de aprobarea Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene, dar va contribui la clarificarea situaţiei legale pentru platformele online, urmând să se aplice tuturor website-urilor, indiferent de mărime.