COVID-19: Comisia Europeană autorizează al treilea vaccin pentru campaniile de vaccinare de toamnă
Din fericire, în România, numărul cazurilor de COVID înregistrate la sfârșitul lunii octombrie era în scădere față de septembrie.
Luminița Voinea, 03.11.2023, 07:48
Comisia Europeanăa autorizat recent al treilea vaccin împotriva COVID-19, adaptat, Nuvaxovid XBB. 1.5, dezvoltat de Novavax. Acesta este considerat un alt pas important în lupta împotriva bolii. De precizat că este primul vaccin adaptat pe bază de proteine, autorizat pentru acest sezon de toamnă – iarnă.
Astfel, Novavax și-a adaptat vaccinul împotriva COVID-19 pentru a viza tulpina SARS-CoV-2 Omicron. Este de așteptat ca vaccinul adaptat să crească imunitatea împotriva variantelor dominante și emergente actuale.
Agenția Europeană pentru Medicamente anunță că a efectuat o evaluare aprofundată a vaccinului. În urma acestei evaluări, Comisia Europeană a autorizat vaccinul adaptat printr-o procedură accelerată, astfel încât statele membre să aibă suficient timp pentru a se pregăti pentru campaniile de vaccinare toamnă-iarnă.
În conformitate cu recomandările anterioare ale Agenției Europene pentru Medicamente și ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, adulții și adolescenții cu vârsta de peste 12 ani, care necesită vaccinare, vor primi o singură doză, indiferent de istoricul lor de vaccinare împotriva COVID-19.
Cele mai frecvente reacții adverse asociate cu acest vaccin sunt durere și sensibilitate la locul injectării, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și stare de rău în general, arată Agenția Europeană a Medicamentului.
Înainte de sezonul de iarnă, fac apel la toți cei eligibili, în special cei cu vârsta de 60 de ani și peste, persoane cu un sistem imunitar slăbit și cu alte afecțiuni și femeile însărcinate, să-și primească doza de rapel cu cele mai recente vaccinuri actualizate care vizează variantele ce se răspândesc în prezent. Să avem grijă unii de alții și să protejăm persoanele vulnerabile, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.
Autoritățile naționale din statele membre UE vor stabili modul de utilizare a acestui vaccin în campaniile naționale de vaccinare, ținând cont de factori precum ratele de infectare și spitalizare, riscul pentru persoanele vulnerabile și disponibilitatea vaccinului.