Costul vieții, principala preocupare a cetățenilor UE
Costul vieţii este principala preocupare a cetăţenilor europeni la începutul noii legislature a Parlamentului European – este concluzia sondajului Eurobarometru al legislativului comunitar, realizat după alegerile europene din luna iunie. Consultarea analizează comportamentul la vot, principalele priorităţi ale oamenilor şi atitudinea faţă de Uniune şi Parlamentul European.
Laurențiu Văduva, 07.10.2024, 09:50
Creșterea costului vieții și situația economică au fost principalele subiecte care i-au motivat pe cetățenii UE să voteze la alegerile europene din luna iunie. O treime dintre alegători au spus că situația internațională i-a încurajat să voteze, iar o proporție similară au menţionat apărarea democrației și a statului de drept.
În ceea ce îi priveşte pe cetăţenii români, principalele subiecte care i-au motivat să voteze au fost situaţia economică, apoi creşterea preţurilor şi a costului vieţii, protecţia socială, bunăstarea şi accesul la asistenţă medicală, situaţia internaţională, democraţia şi statul de drept, apoi apărarea şi securitatea.
65% dintre cetățenii europeni sunt optimiști cu privire la viitorul Uniunii. În România, procentul este mai mare – 70%. Aproape jumătate dintre cetăţeni continuă să aibă o impresie pozitivă despre UE şi doar 16% au o imagine negativă. În România, 52% dintre respondenţi au o imagine pozitivă despre UE şi doar 11% una negativă.
Șapte din zece europeni spun că țara lor a beneficiat de pe urma apartenenței la UE, procent valabil şi pentru români.
Există patru motive principale pentru care calitatea de stat membru al Uniunii Europene este considerată benefică: intensificarea cooperării dintre statele membre, protejarea păcii și consolidarea securității, creșterea economică şi crearea de noi oportunități de muncă.
Încrederea în democrația parlamentară europeană este deosebit de ridicată la începutul celei de-a zecea legislaturi a Parlamentului European – 42% dintre cetățenii europeni şi 53% dintre cei români au o imagine pozitivă despre Parlamentul European – cel mai bun rezultat înregistrat vreodată pentru acest indicator.
Sondajul a sugerat şi faptul că votul la alegerile europene devine un obicei pentru mulți cetățeni. 46% dintre alegătorii europeni au spus că votează întotdeauna, în timp ce 42% spun că este datoria lor ca cetățeni. 20% dintre respondenții din UE spun că doresc să sprijine partidul politic de care se simt apropiați.