Corupția rămâne o problemă gravă pentru cetățenii UE (Eurobarometru)
Publicat luna aceasta, ultimul sondaj Eurobarometru privind corupția evidențiază o preocupare serioasă în rândul cetățenilor Uniunii Europene cu privire la acest fenomen.
Laurențiu Văduva, 19.07.2022, 08:36
Corupția rămâne o problemă gravă în Europa. Potrivit ultimului sondaj Eurobarometru publicat luna aceasta de Comisia Europeană, aproape 70% dintre cetăţenii Uniunii consideră că, în țara lor, corupția este încă larg răspândită, cu referire, în primul rând, la instituţiile publice naţionale. Aproape 60% dintre participanţi au spus că la nivelul partidelor politice există corupţie, iar 55% au arătat direct cu degetul către politicieni.
În acelaşi timp, europenii rămân pesimişti în ceea ce priveşte măsurile luate la nivel naţional împotriva infracţiunilor de corupţie. Sunt mai puţin de 40% cei care cred că măsurile anticorupţie se aplică imparţial şi fără scopuri ascunse. Mai puţin de 35% consideră că sunt suficiente cercetări şi condamnări pentru a descuraja practicile de corupţie. Şi doar cu puţin peste 30% din europeni au declarat că măsurile anticorupţie din ţările lor sunt eficiente, sau că finanţarea partidelor politice este suficient de transparentă şi de bine supravegheată.
Sondajul a fost realizat în perioada februarie-martie 2022.
Sunt foarte interesante statisticile şi infograficele publicate de Comisie despre nivelul corupţiei de la ţară la ţară.
Marea majoritate a europenilor – peste 70% – consideră că a oferi bani, o atenţie sau un favor în schimbul unui serviciu de administraţie publică este inacceptabil. La întrebarea «cât de răspândită este corupţia în ţara dumneavoastră » distingem trei grupuri de ţări: cele în care oamenii cred că este foarte larg răspândită, precum Portugalia, Spania, Italia, Malta, Slovenia, Croaţia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Letonia şi Lituania, dar şi România, Bulgaria şi Grecia. În aceste ţări oamenii cred că proporţia corupţiei este între 95 şi 65 la sută.
Irlanda, Franţa, Belgia, Olanda, Luxemburg, Polonia, Austria şi Estonia consideră că da, corupţia este răspândită, dar în proporţie mai mică. Între 34 şi 64%.
În fine, ţările unde oamenii au răspuns că fenomenul corupţiei se manifestă cel mai puţin sau aproape deloc sunt cele nordice : Suedia, Finlanda şi Danemarca. Aici proporţia actelor de corupţie este de maxim 34%.