Corpul european de solidaritate – un an de la lansare
Corpul european de solidaritate a aniversat recent un an de la lansare. Este vorba de o iniţiativă a Uniunii Europene care le oferă tinerilor oportunitatea de a face voluntariat sau de a se implica în proiecte în propria țară sau în străinătate, scopul
Daniela Mănuță, 20.12.2017, 12:42
Corpul european de solidaritate a aniversat recent un an de la lansare. Este vorba de o iniţiativă a Uniunii Europene care le oferă tinerilor oportunitatea de a face voluntariat sau de a se implica în proiecte în propria țară sau în străinătate, scopul fiind de a ajuta comunități și oameni din toată Europa.
La un an de la lansare, numărul tinerilor înscrişi în Corpul European de Solidaritate se ridică la aproape 42 de mii. Ei provin din toate statele membre, iar dintre aceştia, peste 2000 şi-au început deja activitatea. Cei care doresc să participe la această iniţiativă trebuie să aibă 18 ani, iar după finalizarea unei proceduri simple de înregistrare, participanții pot fi selectați și invitați să se implice în diverse proiecte care pot dura între două şi 12 luni. Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen vorbea, la lansarea proiectului, despre beneficiile acestuia: Va oferi tinerilor cu vârsta de sub 30 de ani mai multe posibilități de a lucra și a face voluntariat acolo unde este cea mai mare nevoie. Astfel, își vor putea arata solidaritatea în practică, acolo unde este necesar, în fața provocărilor sociale urgente care rezultă din sărăcie, de exemplu, din criza refugiaților sau din multe alte domenii.
De la momentul lansării, cei înscriși în Corpul european de solidaritate au fost activi în întreaga Europă. De exemplu, în luna august a acestui an, primul grup de voluntari a mers în Norcia, Italia, pentru a contribui la eforturile de reparare a pagubelor și de restabilire a serviciilor sociale pentru comunitatea locală afectată de cutremurele grave care loviseră regiunea în urmă cu un an. Participarea in acest program aduce beneficii autorităților publice, organizațiilor neguvernamentale, dar și tinerilor. Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics: Pentru a ne asigura că participarea la Corpul european de solidaritate aduce tinerilor beneficii de durată, vor primi un certificat care să ateste participarea lor. În plus, membrii Corpului vor beneficia de o formare specifică și vor face parte dintr-o rețea – factori care ar trebui să îmbunătățească dezvoltarea lor profesională ulterioară.
Corpul european de solidaritate împarte proiectele în două secțiuni: de voluntariat și proiecte profesionale. În primul caz, tinerii au posibilitatea de a participa, în alta țara, la acțiuni de voluntariat. Partea profesională oferă șansa celor interesati de a obține un loc de muncă sau de a participa la stagii și programe de ucenicie în diverse sectoare implicate în activități de promovare a solidarității.