Corpul european de solidaritate şi noul exerciţiu bugetar
Comisia Europeană își propune să încurajeze programele de voluntariat destinate tinerilor din Uniune și vrea să dubleze sumele destinate acestora în perioada următorului exercițiu bugetar, după 2020.
Cătălin Gomboș, 13.06.2018, 09:06
Corpul European de Solidaritate va beneficia, în perioada 2021 – 2027, de o finanțare de peste 1,2 miliarde de euro și va include și o serie de programe de voluntariat care, până acum, au funcționat separat. Comisia consideră că, prin această dublare a finanțării, va atrage în diferitele programe ale Corpului European de Solidaritate cel puțin 350 de mii de tineri. Potrivit Comisarului pentru buget și resurse umane, Gunther Ottinger, dublarea finanțării Corpului a fost decisă, pe de-o parte, ca urmare a interesului arătat de tinerii europeni pentru activitățile sale și, pe de altă parte, pentru că solidaritatea reprezintă una dintre valorile cheie ale Uniunii Europene.
La rândul său, Comisarul pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics, a subliniat că, prin această finanțare, Comisia vrea să întărească solidaritatea în rândul tinerilor și să îi ajute să își formeze o identitate Europeană. Tibor Navracsics: Propunerea noastră pentru următorul buget European transmite un semnal puternic că vrem să investim în tineri. La fel ca și în cazul programului ERASMUS, vrem să dublăm, în următoare perioadă bugetară, fondurile pentru Corpul European de Solidaritate și să le aducem la 1,26 miliarde de euro. Asta înseamnă că vom reuși mai bine să ne atingem obiectivele politice în domeniul tineretului, dându-le o mai mare forță tinerilor, ajutându-i să învețe, să îi sprijine pe alții și să devină membri implicați ai societății. Corpul European de Solidaritate face acest lucru prin trei tipuri principale de activități: voluntariat, stagii de pregătire și asigurarea de locuri de muncă. Vrem ca, în perioada următorului exercițiu bugetar, să consolidăm această inițiativă încă tânără. Ne așteptăm să finanțăm plasarea a cel puțin 350 de mii de tineri și grupăm toate oportunitățile pe care le oferim tinerilor pentru a se putea implica în activități de solidaritate. În mod special, după 2020 vom integra actualele programe de ajutor bazate pe voluntariat în Corpul European de Solidaritate. Aceste programe trimit voluntari în țări terțe unde sprijină programe umanitare și ajută comunitățile să facă față dezastrelor și să se mobilizeze mai bine. Aceste obiective sunt similare cu cele ale Corpului European de Solidaritate. Solidaritatea europeană nu încetează la granițele Uniunii Europene.
Înființarea Corpului European de Solidaritate a fost anunțată de președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în 2016, în discursul cu privire la starea Uniunii. Din decembrie 2016 până în prezent, 64000 de tineri europeni s-au alăturat Corpului de Solidaritate iar 5000 dintre ei și-au început deja activitatea.