Coronavirusul a destabilizat piaţa unică europeană
Deciziile adoptate în regim de urgenţă pentru a limita criza provocată de noul coronavirus pun în pericol coeziunea în Uniunea Europeană.
Arina Petrovici-Matei, 25.05.2020, 11:25
Comisarul pentru Coeziune şi Reforme Elisa Ferreira afirmă că ajutoare de stat în valoare de aproximativ 2.000 de miliarde de euro au fost aprobate, iar jumătate din aceste sume au fost alocate de guvernul german pentru a-şi ajuta companiile naţionale. Atunci când aceste companii concurează pe piaţa internă, ele beneficiază de un avantaj total comparativ cu altele – a comentat Elisa Ferreira la o întâlnire cu un grup de jurnalişti.
Comisarul a precizat că valoarea totală a ajutoarelor acordate de cele mai puternice state membre pentru companiile lor este echivalentă cu Produsul Intern Brut cumulat al aproximativ 16 state membre. Trebuie remediată o situaţie complet dezechilibrată care permite anumitor companii să preia controlul şi să achiziţioneze altele care au devenit foarte slabe sau sunt în insolvenţă. Suntem într-o situaţie critică – a subliniat oficialul european.
Elisa Ferreira a precizat că nu pune în discuţie deciziile care au permis acordarea de ajutoare de stat, deoarece ele erau necesare, dar a făcut un apel pentru restabilirea echilibrului. Avem nevoie de o mare piaţă complet operaţională pentru ca relansarea să reuşească. Dacă jumătate din Uniunea Europeană este în recesiune, acest lucru este foarte periculos. Nici piaţa internă şi nici euro nu pot funcţiona – a insistat Elisa Ferreira.
Comisia Europeană urmează să prezinte, peste două zile, un plan de relansare economică, bazat pe bugetul 2021-2027 şi dotat cu o capacitate de împrumut. Valoarea bugetului multianual, capacitatea de împrumut, destinaţia fondurilor şi rambursarea lor fac, în prezent, obiectul negocierilor între cele 27 de state membre şi va trebui să se ajungă la unanimitate.
Franţa şi Germania au pledat pentru un fond de redresare în valoare de 500 de miliarde de euro, constituit prin emiterea de datorie comună prin împrumuturi atrase de pe pieţele financiare de către Comisia Europeană, în numele Uniunii. Banii ar urma să fie alocaţi sub formă de finanţări de programe de la bugetul comunitar şi de ajutoare pentru sectoarele de activitate şi pentru statele membre cele mai afectate de criza coronavirusului. În replică, Austria şi alte trei state state membre, care pledează pentru politici bugetare riguroase şi se împotrivesc emiterii de datorie comună, lucrează în prezent la o alternativă faţă de propunerea de mutualizare a datoriilor avansată de Franţa şi Germania.