COP26: UE oferă un miliard de euro pentru protejarea pădurilor din lumea întreagă
Uniunea Europeană oferă un miliard de euro pentru protejarea pădurilor din întreaga lume. Anunțul a fost făcut de șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, la summitul dedicat combaterii schimbărilor climatice care se încheie mâine la Glasgow
Mihaela Mihai, 11.11.2021, 08:53
Banii reprezintă contribuția Uniunii la angajamentul global de finanțare a protecției pădurilor, o inițiativă făcută publică la reuniunea de la Glasgow. În primele zile ale summit-ului, Comisia a semnat în numele Uniunii și o Declarație ambițioasă prin care mai multe țări ale lumii s-au angajat să pună capăt defrișărilor până în 2030.
Protejarea pădurilor, gestionarea lor sustenabilă și grija pentru pământ sunt priorități pentru noi. Aceste ecosisteme sunt esențiale pentru climă și în același timp asigură mijloace de existență pentru sute de milioane de oameni din întreaga lume, a dat asigurări președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Iar date oficiale arată că sunt chiar mai bine de un miliard și jumătate de oameni din întreaga lume care depind de păduri pentru hrană. În același timp, pădurile susțin 80 la sută din biodiversitatea lumii, absorb până la 30 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră și produc oxigen.
Cu toate acestea, între 1990 și 2016, omenirea a pierdut în fiecare oră o suprafață forestieră echivalentă cu 800 de terenuri de fotbal.
Sprijinul financiar, de un miliard de euro, va fi oferit de Uniune pe o perioadă de 5 ani și va ajuta țările din afara spațiului comunitar să protejeze, să restabilească și să gestioneze în mod durabil pădurile, respectând în același timp prevederile Acordului de la Paris,de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Un sfert din această sumă este dedicatbazinului Congo din Africa Centrală, care adăpostește a doua cea mai mare pădure tropicală din lume. Bazinul cuprinde opt țări, printre care Camerun, Guineea Ecuatorială, Gabon, Burundi și Rwanda.
Sprijinul financiar este direcționat către o utilizare mai sustenabilă a terenurilor, a mai afirmat Ursula von der Leyen. În același timp, ea a recunoscut că este important ca Uniunea să își protejeze propriile păduri.
Nu în ultimul rând, Ursula von der Leyen a anunțat că europenii nu mai sunt dispuși să cumpere produse obținute prin defrișarea sau degradarea pădurilor.
Este motivul pentru care vom propune în curând un proiect legislativ de reducere a defrișării globale determinată de Uniune. Pe piața europeană vor ajunge doar mărfurile și produsele care nu pun în pericol pădurile. Vom face acest lucru, însă doar în parteneriat cu țările producătoare, a conchis Ursula von der Leyen.