Coordonarea digitală a sistemelor de securitate socială
Comisia Europeană propune măsuri pentru o coordonare digitală mai intensă a sistemelor de securitate socială, pentru a facilita șederea, munca și călătoriile în străinătate ale europenilor.
Gabriela Mitrovici, 11.09.2023, 07:43
Comisia propune măsuri concrete pentru digitalizarea în continuare a coordonării sistemelor de securitate socială din Europa pentru a face accesul mai rapid și mai simplu la aceste servicii la nivel transfrontalier.
Aceasta va îmbunătăți schimburile de informații între instituțiile naționale de securitate socială și va accelera recunoașterea și acordarea prestațiilor eligibile la nivel transfrontalier. Astfel, cetățenilor europeni le va fi mai ușor să locuiască, să lucreze și să călătorească în străinătate, întreprinderilor le va fi mai ușor să își desfășoare activitatea în alte țări ale Uniunii și administrațiilor naționale să își coordoneze sistemele de securitate socială la nivel transfrontalier.
În acest scop, Comisia invită statele membre să accelereze implementarea la nivel național a schimbului electronic de informații privind securitatea socială, astfel încât acesta să fie pe deplin operațional până la sfârșitul anului 2024 în întreaga Europă. Acest sistem digitalizează schimburile dintre instituțiile naționale de securitate socială, pentru a renunța la procedurile pe suport de hârtie, care iau mult timp și sunt greoaie. Toate statele membre ar trebui să ofere proceduri integral online pentru o coordonare mai intensă a sistemelor de securitate socială, iar pentru asta se pot baza pe Regulamentul privind portalul digital unic, care prevede ca această implementare să se facă până cel târziu la 12 decembrie 2023.
Comisia mai cere statelor membre să se implice pe deplin în activitățile-pilot legate de pașaportul european de securitate socială și să depună eforturi în vederea introducerii portofelelor europene pentru identitatea digitală, care le vor permite cetățenilor UE să dețină versiuni digitale ale documentelor, facilitând verificarea instantanee a acestora.
Comisia va sprijini statele membre ale UE în implementarea acestor acțiuni, oferind asistență tehnică, inclusiv prin instrumentul de sprijin tehnic și punând la dispoziție fonduri europene, prin diverse programe.