Consultare publică – Viitorul Europei
Viitorul Europei este pus în dezbatere publică. Executivul comunitar a lansat o consultare șivrea să afle de la cetățenii statelor membre în ce direcție doresc să se îndrepte Uniunea Europeană.
Mihaela Mihai, 14.05.2018, 12:21
Lansată chiar de Ziua Europei, marcată în fiecare an pe 9 mai, consultarea publică se înscrie într-un context mai larg, al dezbaterilor privind viitorul Uniunii după ieșirea Marii Britanii din spațiul comunitar. De altfel, încă din luna martie a anului trecut a fost lansată spre analiză o Carte Albă, cu cinci direcții în care s-ar putea îndrepta Uniunea. O primă opțiune ar fi ca forul comunitar să continue ca și până acum, fără să se schimba nimic. A doua ar transforma Uniunea într-o simpla piața comună, fără niciun fel de integrare politică, iar o a treia cale ar urma să ducă o Europă cu două viteze.
A venit momentul să hotărâm ce ne dorim de la Uniunea Europeană formată din 27 de state membre. Orice s-ar întâmpla, un lucru e sigur: Europa pe care ne-o dorim trebuie să fie o Europă construită de cetățenii săi, a afirmat președintele Comisiei, Jean Claude Juncker: Viitorul Europei nu poate fi stabilit printr-un decret. Trebuie să fie rezultatul unei dezbateri democratice și, în cele din urmă, al unui consens larg.
A spus încă de anul trecut Jean Claude Juncker în discursul despre Starea Uniunii rostit în plenul Parlamentului European. Și tot Jean Claude Juncker descria atunci în câteva cuvinte ce înseamnă pentru el construcția europeană:
Pentru mine, Europa este mai mult decât o piață unică. Mai mult decât o chestiune de bani, mai mult decât o monedă, mai mult decât euro. A fost întotdeauna o chestiune de valori. există trei principii fundamentale, de nestrămutat: libertatea, egalitatea și statul de drept, iar elesă rămână fundația pe care să construim o Uniune mai unită, mai puternică și mai democratică.
Consultarea a fost pregătită de un grup de 96 de cetățeni din 27 de state membre, chemați la începutul lunii la Bruxelles de Comitetul Economic și Social European pentru a cădea de acord asupra chestionarului pe care îl adreseze concetățenilor lor.
Au fost alese 12 întrebări legate de marile domenii de interes pentru toți europenii: șomaj, criza migranților și protecția frontierelor, securitate, terorism și radicalizare, dar și protecția mediului și climă. Nu sunt uitate nici educația, asistența medicală sau agricultura.
În paralel cu această consultare vor avea loc dialoguri cu cetățenii organizate de Comisia Europeană și de statele membre. Dezbaterile se vor încheia în octombrie, iar rezultatele vor fi supuse unei analize intemediare la reuniunea din luna decembrie a șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană.
Consultarea publică va fi deschisă însă până în data de 9 mai anul viitor, când va avea loc summitul de la Sibiu în perioada în care România se va afla la președinția Uniunii .
Va fi prima reuniune a liderilor europeni după ieșirea Marii Britanii din spațiul comunitar. Este, de asemenea, summit-ul care precede alegerile pentru Parlamentul European din luna mai anul viitor.